Sähkön myynti

Sähkön myyntiyhtiö määrittää sähköenergian hinnan eli sähkön myynnin osuuden.

Sähköenergian hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten kilpailutilanne, tuotantokustannukset sekä sähkön tukkuhinnat.

Myynnin osuuden voit kilpailuttaa eri sähkönmyyjien välillä. Valitsemasi sähkön myyjä laskuttaa kuluttamastasi sähköstä.

Sähkön verkkopalvelu

Suomi on jaettu alueisiin, joissa kussakin on vain yksi jakeluverkonhaltija eli sähköverkon omistaja. Tampereella se on Tampereen Sähköverkko Oy.

Jakeluverkonhaltija veloittaa sinulta sähkön verkkopalvelu- eli siirtomaksun. Asiakaskohtainen hinta riippuu käyttämästäsi verkkopalvelutuotteesta. Verkkopalvelun hintaan vaikuttavat sähköverkon pääoma-, käyttö- ja ylläpitokustannukset, kuten maakaapeloinnit.

Asiakkaana et voi kilpailuttaa verkkopalvelun hintaa, mutta Energiavirasto valvoo sen kohtuullisuutta. Maksat sähköverkon käytöstä osittain myös kulutuksesi mukaan. Jos kulutat sähköä paljon, käytät verkkoa enemmän ja maksat enemmän verkkopalvelumaksua. Lisätietoa verkkopalvelumaksuista löydät esimerkiksi verkkoyhtiösi internetsivuilta.

Sähköverot

Sähkön kokonaishintaan vaikuttavat oleellisesti monet valtion perimät verot, kuten arvonlisävero, sähkövero ja valmistevero sekä huoltovarmuusmaksu.

Sähkön hinnassa arvonlisävero lisätään perusmaksujen ja sähköverollisten energiamaksujen päälle. Sähkön valmistevero riippuu siitä, mihin veroluokkaan kuuluu. Huoltovarmuusmaksu on kaikille sähkönkäyttäjille sama. Huoltovarmuus perustuu lakiin huoltovarmuuden turvaamisesta poikkeusolosuhteissa ja vakavissa häiriöissä.

Tyypillisesti kuluttajan sähkölaskusta n. 40% on myynnin osuutta ja loput verkkopalvelun osuutta ja veroja.

Sähkön hinta Tampereella

Sähkönmyyntimme on päättynyt

Jos haluat päivittää sähkösopimuksesi tai tehdä kokonaan uuden, Suomen tamperelaisinta sähköä myy nyt Väre 🧡