Tamperelainen kaukolämpö on huoletonta ja paikallisesti tamperelaisille tuotettua lämpöä. Se syntyy lähellä, voimalaitoksissamme sekä lämpökeskuksissamme ympäri Tampereen seutua.

Käytämme lämmöntuotannossamme pääsääntöisesti uusiutuvia biopolttoaineita, joita saadaan ensisijaisesti Pirkanmaalta joko suoraan metsästä tai Pirkanmaan metsäteollisuuslaitosten jäte- ja sivuvirroista. Myös tuulivoiman sekä hukkalämpöjen osuus lisääntyy jatkuvasti.

Tamperelainen kaukolämpö pähkinänkuoressa

  • Keskimäärin 80 % tamperelaisesta kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä.
  • Lämpöä tuotetaan muun muassa biopolttoaineilla, tuulivoimalla sekä hukkalämmöillä.
  • Kaukolämpöverkoston laajuus on noin 600 kilometriä Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven alueella.
  • Noin 89 % tamperelaiskodeista lämpiää kaukolämmöllä.

Kaukolämpöasiakkaanamme käytössäsi ovat aina tuoreimmat teknologiat ja parhaimmat energialähteet. Jatkuva kehittyminen kuuluu kaukolämmön hintaan, eikä sinun tarvitse nähdä sen eteen vaivaa tai tehdä kalliita investointeja.

Tampereelle tehty

Kaukolämpö on vahvasti alueellinen tuote ja esimerkiksi lämmöntuotannossa käytetyt polttoaineet eroavat kaupungeittain.

Tamperelainen kaukolämpö poikkeaa merkittävästi esimerkiksi helsinkiläisestä kaukolämmöstä sekä päästöjen että kustannusten osalta. Ero johtuu siitä, että Tampereen Energian kaukolämpö tuotetaan pääosin ilman fossiilisia energianlähteitä, jolloin päästökaupan ja fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu ei vaikuta kaukolämmön hintaan kovinkaan voimakkaasti.

Tamperelainen kaukolämpö muuttuu hiilineutraaliksi

Olemme jo vähentäneet viimeisen 10 vuoden aikana CO2-päästöjä yhtä paljon kuin koko yksityisautoilu olisi lopetettu Tampereella.

Vuonna 2023 käyttöönotettu Naistenlahden voimalaitos pienensi tamperelaisen kaukolämmön päästöjä merkittävästi. Biolämpö tulee olemaan myös jatkossa merkittävä osa lämmöntuotantoamme, minkä lisäksi fossiilisia polttoaineita korvataan energian varastoinnilla, hukkalämmöllä sekä tuulivoimalla. Viimeisestäkin turpeenpoltosta pyrimme luopumaan vuoden 2023 aikana.

Jo nyt asiakkaamme voivat valita kaukolämpönsä hiilineutraalina.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä

Hanni Hirvonen

Asiakkuuspäällikkö, yritykset

Valtteri Hirvelä

Myyntipäällikkö, rakennusliikkeet

Jetro Depner

Kaukolämmön asiakkuuspäällikkö, taloyhtiöt ja isännöitsijät

Kristian Ruohomäki

Kaukolämmön asiakkuuspäällikkö, taloyhtiöt ja isännöitsijät

Minna Tuovinen

Kaukolämmön asiakkuuspäällikkö, taloyhtiöt