Mikä on kaukolämpö?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kaukolämpö on puhdasta ja kuumaa vettä, joka kiertää kaukolämpöverkostossa energiantuottajien ja lämmitettävien rakennusten välillä. Matkalla se lämmittää talojen patterit tai vesikiertoisen lattialämmityksen sekä hanoista ja suihkusta tulevan lämpimän käyttöveden.

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto, ja esimerkiksi kerrostaloista lähes 90 % lämpiää edullisella, huolettomalla ja energiatehokkaalla kaukolämmöllä.

Mistä kaukolämpö on tehty?

Kaukolämmön vahvuus on joustavuus, sillä kaukolämpöverkostoon voidaan kytkeä lähes mitä tahansa teknologioita. Näin ollen kaukolämpöä saadaan niin datasalien hukkalämmöistä, maalämmöstä kuin metsäteollisuuden jätteistäkin.

Kaukolämmön polttoaineena voidaan käyttää myös sähköä: yhä useamman kaukolämmitetyn kiinteistön lämmitys tuotetaan niin kutsutuilla sähkökattiloilla, jotka hyödyntävät edulliset sähkön tuntihinnat ja uusiutuvan tuulivoiman kaukolämmittäjien eduksi. Monissa kaukolämpölaitoksissa myös valmistetaan sähköä, sillä sähköä ja lämpöä tuottava yhteistuotanto on tehokas tapa tuottaa energiaa.

Kaukolämpöä yhä ekologisemmin

Kaukolämpö kehittyy kovaa vauhtia, ja puhtaasti biopolttoaineilla, tuulivoimalla ja hukkalämmöillä tuotetun lämmön osuus kasvaa jatkuvasti. Parhaimmillaan kaukolämpö onkin jopa sähköä ekologisempi vaihtoehto. Jo nyt moni yritys ja taloyhtiö on valinnut käyttöönsä kaikista ekologisimman vaihtoehdon eli hiilineutraalin kaukolämmön.

Tampereella jopa 80 % kaukolämmöstä tuotetaan hiilineutraalisti. Vuoteen 2030 mennessä kaikki tamperelainen kaukolämpö on hiilineutraalia, eli vastuullisuus sisältyy kaukolämmön hintaan.

Kaukolämpö on suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin

Kaukolämpöjärjestelmä laitteistoineen toimii luotettavasti ja kestää kovempiakin pakkasia, sillä se räätälöidään kaupunkikohtaisesti vastaamaan tismalleen oman alueensa lämmöntarpeeseen. Kun kaupungin lämmitys tuotetaan keskitetysti, ja se on alueen omissa käsissä, varmistetaan toimintavarmuus ja vakaus.

Esimerkiksi Tampereella varaudutaan vuosittain jopa -29 asteen pakkasiin, vaikka sellaisia ei viime vuosina olisikaan mitattu.

Lämmitys palveluna

Lämpöyhtiö huolehtii lämmön toimittamisesta ja sen riittävyydestä ympäri vuorokauden.

Vastuullisuus kaupan päälle

Jatkuva kehittyminen kuuluu kaukolämmön hintaan – lämpöyhtiö investoi hiilineutraaliuteen puolestasi.

Huoleton lämmitysmuoto

Kaukolämmössä huolto, ylläpito ja jatkuva seuranta kuuluvat hintaan – toisin kuin monissa muissa lämmitysmuodoissa.

Maltilliset ja ennakoitavat lämmityskustannukset

Kaukolämmön hinta ei pompi sähkömarkkinan mukaan, vaan säilyy vakaana vuodesta toiseen.

Mitä kaukolämpö maksaa kuukaudessa?

Kaukolämpö on edullinen tapa lämmittää niin suuret kuin pienetkin kiinteistöt. Mitä vähemmän fossiilisia polttoaineita kaukolämmön tuotannossa käytetään, sitä edullisempaa se pitkällä tähtäimellä on. Kaukolämmön hinta onkin vahvasti paikallinen, sillä lämmönlähteinä käytetyt polttoaineet eroavat merkittävästi alueittain.

Esimerkiksi Tampereella kaukolämmöstä jopa 80 % tuotetaan uusiutuvilla energian lähteillä, eikä se ole riippuvainen kalliista fossiilisista polttoaineista tai sähkömarkkinoiden heilahteluista. Tämä näkyy jo nyt kaukolämmön hinnassa siten, että se on noussut hitaammin kuin inflaatio. Keskimääräinen vuosittainen hinnankorotusprosentti on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan vain noin yhden prosenttiyksikön. Myös suuriin suomalaisin kaupunkeihin verrattuna tamperelainen kaukolämpö on hinnaltaan maltillista

Kaukolämmön hinta kerrostalossa vuonna 2023

1,53 € / m2 / kk

Kymmenen suurimman suomalaisen kaupungin kaukolämmön hinnan keskiarvo

1,48 € / m2 / kk

Tamperelaisen kaukolämmön hinnan keskiarvo

Mikä on halvin lämmitysmuoto?

Lämmittämismuodon kustannukset riippuvat useista tekijöistä, kuten kiinteistön energiatehokkuudesta, lämmitysjärjestelmän investointikustannuksista ja käytetyn energian hinnasta.

Kaukolämmön vahvuus on sen edulliset investointikustannukset ja vakaa hinta. Koska kaukolämpö käyttää lämmönlähteenä monia erilaisia polttoaineita, yhden kallistuminen ei aiheuta piikkiä lämmön hinnoittelussa. Esimerkiksi maalämpö ja sähkölämmitys sen sijaan nojaavat vain yhteen energialähteeseen, minkä vuoksi niiden kustannukset vaihtelevat sähkömarkkinoiden mukaan.

Kun kyse on uudesta lämmitysjärjestelmästä tai olemassa olevan järjestelmän vaihtamisesta toiseen, maalämpö on investointina kaikkein kallein.