Tamperelaisen kaukolämmön hintakehitys on maltillista

Kaukolämmön hinta määräytyy paikallisesti, sillä lämmönlähteinä käytetyt polttoaineet eroavat merkittävästi alueittain. Tampereella vuonna 2010 käynnistynyt energiakäänne näkyy jo nyt tamperelaisen kaukolämmön hinnassa. Koska emme ole riippuvaisia kalliista fossiilisista polttoaineista tai sähkömarkkinoista, kaukolämmön hinta on Tampereella pysynyt vakaana jo pitkään.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tamperelaisen kaukolämmön hintakehitys on ollut maltillista. Keskimääräinen vuosittainen hinnankorotusprosentti on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan vain noin yhden prosenttiyksikön. Reaalihinnassa mitattuna kaukolämmön hinta on jopa laskenut. Energiateollisuuden tilastojen mukaan tamperelaisen kaukolämmön hinta onkin alle Suomen keskihintojen sekä suurimmista kaupungeista halvimpien joukossa.

Tiesitkö?

Kaukolämmön tehomaksu perustuu laskutusvesivirtaan, joka tarkistetaan aina riittävän kylmän talven jälkeen. Tänä vuonna tarkastuksia ei poikkeuksellisesti tehty, sillä talvi 2022–2023 oli liian leuto, jotta olisimme voineet tehdä tarkistuksen riittävällä luotettavuudella.

Kaukolämmön hintakehitys

Kaukolämmön hinnoittelu pähkinänkuoressa

  • Tuotamme kaukolämpöä sen verran kuin asiakkaamme sitä tarvitsevat. Tarvittavan määrän saamme selville vuosittaisissa vesivirtatarkistuksissa.
  • Käytämme tuotannossamme lämmönlähteitä, joita on parhaiten saatavilla ja jotka ovat edullisimpia.
  • Kaukolämmön hinta sisältää paitsi käytetyn energian myös kaiken mitä sen jakeluun tarvitaan. Maksujen avulla pidämme huolta koko Tampereen alueen kattavasta kaukolämpöverkostostamme, tuotantolaitoksistamme sekä vastuullamme olevista asiakkaidemme lämpölaitteistoista.

Miten kaukolämmön hinta muodostuu?

Liittymismaksu

Kaukolämmön liittymishinta maksetaan vain kerran ja se muodostuu liittymismaksusta ja johtomaksusta.

Liittymismaksu perustuu kiinteistön sopimusvesivirtaan, joka on määritelty kiinteistön LVI-suunnitelmissa. Johtomaksu puolestaan riippuu rakennettavan kaukolämpölinjan pituudesta tontin rajalta mittakeskukseen. Liittymismaksu sisältää myös linjanrakennus- ja mittarointikulut työkustannuksineen.

Saat aina tarkan tarjouksen Tampereen Energialta etukäteen. Liittymismaksu on arvonlisäveroton.

Tehomaksu eli kaukolämmön perusmaksu

Tehomaksu on kiinteä summa, joka laskutetaan tasaerin kuukausittain.

Kaukolämmön tehomaksu perustuu kiinteistön tehon tarpeeseen ja se tarkistetaan vuosittain. Sen avulla varmistetaan häiriötön lämmöntoimitus, ja siihen kuuluu muun muassa 24/7 valvonta ja vikapalvelu.

Energiamaksu

Kaukolämmön energiamaksua maksetaan sen verran kuin energiaa käytetään (€/MWh).

Energiamaksu kattaa kaukolämmön tuotantoon, kuten polttoaineisiin sekä jakeluun liittyvät kiinteät kustannukset. Energiamaksu vaihtelee kausittain, sillä esimerkiksi kesällä lämpöenergian tuottaminen on edullisempaa kuin talvella.

Paljonko tamperelainen kaukolämpö maksaa juuri nyt?

Kaukolämmön hinta ei ole kaikille sama, vaan asiakkaan tarpeet, kuten rakennuksen koko, vaikuttavat siihen merkittävästi. Lisäksi hinta vaihtelee kuukausittain, sillä kesäisin lämpöä tarvitaan vähemmän ja sen tuottaminen on edullisempaa.

  • Kaukolämmön keskihinta Tampereella on noin 90 €/MWh (alv 24 %).
  • Tyypillisessä tamperelaisessa rivitalossa (10–20 asuntoa) kaukolämmön hinta kuukaudessa on keskimäärin 117 €/asunto.
  • Tyypillisessä tamperelaisessa kerrostalossa (20–40 asuntoa) kaukolämmön hinta kuukaudessa on kesimäärin 77 €/asunto.
  • Omakotitalossa kaukolämmön hinta kuukaudessa on keskimäärin noin 202 €.

Tarkemmat hintatiedot löydät hinnastosta! Kaukolämmön laskut löytyvät puolestaan Sähkis-palvelustamme.