Päivitetty 6.11.2023: ARA-tuen jakaminen on päättynyt.

Monilla taloyhtiöillä on tarve pienentää energiankulutusta ja saavuttaa säästöjä sitä kautta. Tällöin käyttöikänsä loppupäässä olevan lämmönjakolaitteiston uusinta on usein järkevä ratkaisu. Kun lämmönjakolaitteisto on moderni ja toimii kuten pitää, taloyhtiö lämpiää energia- ja kustannustehokkaasti myös pitkälle tulevaan.

ARA-tukea on saatavilla matalalämpöiseen kaukolämmitykseen

Asuinkiinteistön lämmönjakolaitteiston vaihtoon on mahdollista saada tukea asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Avustusta on mahdollista saada, kun kiinteistö siirtyy matalalämpöiseen kaukolämpöön eli kaukolämmön tulovesi mitoitetaan 90 asteen lämpötilaan aiemman 115 asteen sijaan.

Avustuksen tavoite on nopeuttaa asuinrakennusten siirtymää matalalämpötilaisen kaukolämmön mahdollistaviin laitteistoihin samalla, kun se tukee energia-alan valtakunnallisten ja paikallisten hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista.

Kuka voi saada ARA-avustusta energiaremonttiin?

Avustusta myönnetään asuinrakennuksen kaukolämpölaitteiston poistoon ja uuden asentamiseen. Lämmönjakolaitteiston vaihdon yhteydessä suositellaan myös järjestelmän tasapainotusta sekä säätöä. Jos säätö tehdään lämmönjakolaitteiston vaihdon kanssa, myös siihen on mahdollista saada ARA-avustusta.

Lämmönjakolaitteiston mitoituslämpötilojen laskemisen lisäksi avustuksen saaminen edellyttää, että kiinteistö on vähintään puolet vuodesta vakituisessa asuinkäytössä ja että se on omakoti-, pari- tai ketjutalo, rivitalo, kerrostalo tai näiden yhdistelmä. Lisäksi sen tulee sijaita alueella, jossa laitteiston vaihtaminen edistää kaukolämpöverkon lämpötilan laskemista. Kaikki Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkon asiakkaat sijaitsevat tällaisella alueella.

Kuinka paljon avustusta kaukolämpöön voi saada?

Avustuksen määrä riippuu talotyypistä sekä vaihdettavien lämmönjakolaitteistojen määrästä. Avustuksen määrä on pientaloissa 2 000 euroa, rivitaloissa 3 000 euroa ja kerrostaloissa 4 000 euroa laitteistoa kohden. Jos sama lämmönjakolaitteisto palvelee esimerkiksi sekä kerros- että rivitaloa, avustussumma määritetään suurimman kustannuksen muodostavan rakennuksen eli kerrostalon mukaan.

Lämmitysverkoston tasapainotukseen ja säädön osalta avustuksen suuruus pientaloille on 500 euroa, rivitaloille 1 000 euroa ja kerrostaloille 2 000 euroa rakennusta kohden.

Miten ARA-avustusta kaukolämpöön haetaan?

Avustusta voi hakea rakennuksen omistaja eli esimerkiksi taloyhtiö, asunto-osuuskunta tai vuokrataloyhteisö. Avustusta haetaan sähköisellä haulla ARA:n verkkoasioinnissa. Avustushakemus tulee tehdä ennen saneeraustöiden aloitusta eli ennen kuin nykyisen lämmönjakolaitteiston purku on aloitettu.

Avustus maksetaan korjaustoimenpiteiden valmistumisen jälkeen. Myös avustuksen maksatus haetaan ARA:n verkkoasioinnin kautta, ja se tulee tehdä viimeistään 31.10.2024 mennessä.

SmartNRG Lämmönjakokeskus

Elämäsi helpoin energiaremontti

Uusimme lämmönjakokeskuksen vain yhden päivän aikana!