Taloyhtiön sisälämpötiloissa voi olla suuriakin eroja, jolloin osa asunnoista tai huoneista on liian kylmiä ja osa turhan kuumia. Liiallinen kylmyys heikentää viihtyvyyttä, kun taas kuuma huoneilma väsyttää ja houkuttaa avaamaan tuuletusikkunat. Tällöin lämmitysenergia menee hukkaan ja lämmityslaskut kasvavat. Patteriverkostosta voi myös kuulua häiritseviä ääniä, kuten lorinaa.

Patteriverkoston perussäätö on hyvä tapa parantaa lämmitysverkoston toimintaa, sillä onnistuneen perussäädön ansiosta huonelämpötila pysyy tasaisena kaikissa asunnoissa koko lämmityskauden ajan. Kun asuntoja lämmitetään juuri sopivasti, asumismukavuus parantuu ja energiaa säästyy.

Lämpöverkosto kannattaa tarkistaa, kun

  • asunnoissa vetää tai on liian kylmä tai kuuma
  • lämpötilat vaihtelevat runsaasti huoneiden tai asuntojen välillä
  • pattereista tai putkistosta kuuluu lorinaa tai muita ääniä
  • patteri ei lämpene kunnolla tai on kuuma myös kesäisin
  • patteriverkostoon täytyy lisätä usein vettä
  • verkostoa ei ole huollettu tai säädetty yli 20 vuoteen
  • kiinteistössä tehdään suuria korjaustöitä, kuten julkisivusaneeraus, ikkunaremontti tai sen lämmitysjärjestelmä vaihdetaan.

Patteriverkoston tasapainotuksen tekee lvi-alan ammattilainen

Patteriverkoston perussäätö tilataan lvi-alan ammattilaiselta, joka säätää vesikiertoisten pattereiden ja niiden pystylinjojen virtaamat oikeaan arvoon. Tällöin jokainen patteri toimii suunnitellusti, eli vesi kiertää ja lämpö jakautuu tasaisesti jokaiseen asuntoon.

Jossain tapauksessa jo pienilläkin toimenpiteillä voidaan saada aikaan haluttuja vaikutuksia, eikä perussäätöä tarvita. Tilannetta voidaan parantaa esimerkiksi lämmityksen säätökäyrää tarkistamalla, asuntokohtaisilla säädöillä ja pienillä korjauksilla kuten vaihtamalla rikkinäiset laitteet uusiin. Myös lämmityksen optimointi huoneistojen todellisia olosuhteita seuraavan järjestelmän avulla voi auttaa, ja sen avulla saadaan joka tapauksessa hyödyllistä tietoa perussäädön suunnittelun tueksi.

Jos pienistä korjauksista ei kuitenkaan ole riittävästi apua, on aika käynnistää perussäädön suunnittelu.

SmartNRG Lämmönohjaus

Pienennä energiankulutusta

Älykkäällä lämmönohjauksella tehostat energiankäyttöä – tulokset näkyvät lämpölaskussasi!

Milloin patteriverkoston perussäätö kannattaa tehdä?

Ennen patteriverkoston perussäätöä taloyhtiön kannattaa tehdä laaja kunnossapitotarpeen selvitys, josta käyvät ilmi myös muut kiinteistössä tarvittavat korjaustoimenpiteet. Perussäätö tehdään aina viimeisenä eli vasta sitten, kun muut lämmitystarpeeseen vaikuttavat korjaukset, kuten esimerkiksi ikkunaremontti tai laaja julkisivuremontti, on tehty. Patteriverkoston perussäätö ja tasapainotus kannattaa tehdä myös silloin, kun huonekohtaisten patteriventtiilit ja -termostaatit uusitaan.

Ajoituksen lisäksi yhteisesti sovitut tavoitelämpötilat, hyvä tiedotus taloyhtiössä sekä asuinolosuhteiden sekä energiakulutuksen seuranta perussäädön jälkeen takaavat onnistumisen.

Tiesitkö?

Voit seurata taloyhtiönne energiankulutusta helppokäyttöisessä Sähkis-palvelussamme!

Patteriverkoston perussäätö tilataan lvi-alan ammattilaiselta. Voit käyttää siihen valitsemaasi ammattilaista tai kysyä saatavuutta hyväksymiltämme kaukolämpöurakoitsijoilta.