Hiedanranta, Raholanharju, Lamminrahka, Peltolammi… Tampereen seutu kasvaa kovaa vauhtia, ja uusia asuinalueita sekä suunnitellaan että jo rakennetaan ympäri kaupunkia. Siinä missä Hiedanranta rakentuu upeisiin rantamaisemiin, Kaupinlaakso asettuu vehreiden ulkoilumaisemien kainaloon. Asemakeskuksessa taas tuntee kaupungin sykkeen ja Lamminrahka asettuu sujuvien yhteyksien varrelle.

Yksi asia näitä uusia asunalueita kuitenkin yhdistää.

– Kaukolämpö. Lähtökohtaisesti tamperelaista kaukolämpöä on saatavilla kaikilla uusilla alueilla Tampereella ja tietyillä alueilla myös Ylöjärvellä, Pirkkalassa ja Kangasalla, kertoo Tampereen Energian myyntipäällikkö Valtteri Hirvelä.

– Jos alueelle on suunniteltu tiivistä rakentamista, kerrostaloja ja tuotantotiloja, suunnitellaan sinne myös kaukolämpöverkon laajentamista.

Kaukolämpöverkon suunnittelu alkaa jo kaavoitusvaiheessa

Työ uusien alueiden parissa alkaa jo kaavoitusvaiheessa. Valtteri Hirvelä osallistuu itsekin aktiivisesti kuntien kaavoitustyöhön energiaratkaisuiden näkökulmasta. Siinä vaiheessa, kun tonttikilpailut alkavat ja rakentaminen nytkähtää eteenpäin, Tampereen Energian asiantuntijat ovatkin ehtineet perehtyä alueeseen jo kirjaimellisesti pintaa syvemmältä.

– Kun tontit on jaettu ja asemapiirustukset alkavat hahmottua, meillä on jo olemassa näkemys siitä, missä meidän kaukolämpöverkkomme tulee kulkemaan. Pystymme siis hyvin varhaisessa vaiheessa kertomaan rakennusyhtiöille, onko kaukolämpö saatavilla kohteeseen vai ei, Hirvelä kertoo.

Tiivis yhteistyö auttaa välttämään sudenkuopat

Helpoiten uuden rakennuksen kytkeminen kaukolämpöön käy, kun Valtteri Hirvelä tiimeineen otetaan mukaan suunnitteluun mahdollisimman ajoissa. Tekniikan ja rakennusten yhteensovittaminen on tarkkaa asiantuntijatyötä, jossa eri palasten on loksahdettava kohdilleen. 

– Tiiviissä yhteistyössä vältytään sudenkuopilta. Kun tiedossa on, miten rakennukset asettuvat tontille, me yhteensovitamme kaukolämmön kokonaisuuteen ja huolehdimme omalta osaltamme aikataulun ja logistiikan sujuvuudesta, Hirvelä toteaa.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että reitti kaukolämmön runkoverkon ja rakennusten välillä pidetään mahdollisimman lyhyenä, jotta kustannukset ja lämpöhäviöt ovat mahdollisimman pienet. Samalla huomioidaan, että esimerkiksi verkon huoltotöiden yhteydessä taloyhtiön pihaa tarvitsee kaivaa auki mahdollisimman vähän. Jos tontille on tulossa myöhemmin muita kiinteistöjä, myös niihin varaudutaan etukäteen.

– Energiakumppanina me pyrimme omalta osaltamme sujuvoittamaan rakentamisprosessia ja tekemään rakennusliikkeen toiminnasta mahdollisimman helppoa. Pystymme suunnittelemaan laajoja hankkeita, joihin tulee lämmityksen lisäksi myös jäähdytys, sähköautojen lataus, aurinkovoimalat sekä esimerkiksi älykästä taloautomatiikkaa, jonka avulla energiankäyttöä voidaan ohjata ja tehostaa.

A-energialuokan rakennuksia ja hiilineutraalia kaukolämpöä työmaalle

Laajan saatavuuden lisäksi kaukolämpö vastaa Tampereella yhä tiukkeneviin vastuullisuustavoitteisiin. Jo nyt esimerkiksi rakennusaikainen lämmitys voidaan hoitaa kaukolämmöllä hiilineutraalisti, mikä näkyy suoraan rakennusyhtiön hiilijalanjäljessä. Myös taloyhtiön asukkaat tulevat nauttimaan hiilineutraalista lämmityksestä viimeistään vuonna 2030, jolloin kaikki tamperelainen kaukolämpö tuotetaan ilman hiilidioksidipäästöjä.

– Kaukolämpö mahdollistaa nykyisin myös A-energialuokan rakentamisen, eli sen avulla päästään energiatehokkuusluokkiin, joita esimerkiksi tontin saaminen voi edellyttää. Myös tamperelaiset asunnonostajat tuntevat kotikaupunkinsa kaukolämmön yhä paremmin ja arvostavat sitä. Kaukolämmöstä ei tällä hetkellä juurikaan vaihdeta pois.

– Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki, ja sen aseman säilyttämiseksi mekin teemme päivittäin töitä. Jokainen uudiskohde on oma kokonaisuutensa, ja me autamme löytämään sekä hanketta että ostajia parhaiten palvelevan, luotettavan, toimintavarman ja kustannustehokkaan energiaratkaisun. Yhdessä toteutamme hiilineutraalin Tampereen, Hirvelä summaa.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

Valtteri Hirvelä

Myyntipäällikkö, rakennusliikkeet