Tampereella sijaitseva Puistoatalan taloyhtiö on lämminnyt alusta asti kaukolämmöllä. Kun yli 30 vuotta vanha lämmönjakolaitteisto alkoi tulla tiensä päähän, yhtiössä ryhdyttiin pohtimaan lämmitysremonttia.

– Vertailimme eri vaihtoehtoja, mutta helppouden takia päätimme pysyä kaukolämmössä. Uusi laitteisto oli hankittavissa pienillä kustannuksilla ja mahdollista maksaa kuukausimaksulla. Samalla saimme käyttöömme SmartNRG Lämmönohjauspalvelun, kertoo Puistoatalan hallituksessa tuolloin istunut Mia Kuitunen.

Kaukolämmön älykäs ohjaus säästää energiaa vaivihkaa

Perinteisesti kaukolämpöä ohjataan ulkolämpötilan mukaan, mutta älykkään lämmön ohjauksen avulla Puistoatalan lämmitystä säädetään huoneistojen todellisten olosuhteiden perusteella. Esimerkiksi keväisin ulkolämpötila voi olla viileä, jolloin lämmitysjärjestelmä tulkitsee asuntojen tarvitsevan lämpöä. Samaan aikaan ikkunoihin saattaa paistaa aurinko, mikä nostaa asuntojen lämpötilaa. Tavallinen lämmitysjärjestelmä ei kuitenkaan huomaa lämpötilannousua, vaan jatkaa lämmittämistä.

Älykkäässä lämmityksen ohjauksessa vastaavaa ei pääse tapahtumaan, sillä järjestelmä mittaa asuntojen todellista lämpötilaa niihin asennettujen anturien avulla. Jos lämpötila nousee yli asetetun tavoitteen, se säätää kaukolämpöä automaattisesti pienemmälle. Tällöin asuntojen lämpötila pysyy miellyttävämpänä samalla, kun energiaa kuluu vähemmän. Puistoatalassa energiankulutus on tippunut noin 10 % eli euroissa jopa 4000 euroa.

Olosuhteisiin mukautumisen lisäksi järjestelmä tasoittaa kaukolämmön kulutuspiikkejä eli ajoittaa tilojen ja käyttöveden lämmittämisen eri hetkiin. Asukkaille se ei näy käytännössä mitenkään, mutta taloyhtiö huomaa muutoksen kaukolämpölaskussa. Kun kulutuspiikit madaltuvat, kaukolämmön tehomaksu voi laskea. Puistoatalan tapauksessa tehomaksuissa on säästetty jopa 2000 euroa vuodessa.

Säästöjen osalta tavoitteemme ovat toteutuneet. Se oli bonus, että huoneistoihin saatiin anturit, joiden avulla voimme seurata huoneistojen lämpötilaa. Tarvittaessa voimme tehdä toimenpiteitä, jos asukkaat huomauttavat lämpötilasta.

Mia Kuitunen, Asunto-osakeyhtiö Puistoatala

Anturien asentaminen kävi vauhdilla

Kun päätös lämmönjakokeskuksen remontista oli tehty, projekti sujui nopeasti. Mia Kuitusen mukaan siihen ei liittynyt pitkiä katkoksia, eikä se vaikuttanut asukkaiden arkeen juuri ollenkaan. Alkuun lämpötilaa mittaavat anturit asennettiin vain osaan huoneistoista, mutta lopulta ne lisättiin jokaiseen huoneistoon. Myös tavoitelämpötilaa on säädetty matkan varrella, sillä säästöjä ei ollut tarkoitus hakea olosuhteiden kustannuksella. Lopulta balanssi löytyi tiiviissä yhteistyössä Tampereen Energian kanssa.

– Meidän näkökulmastamme käyttöönotto sujui nopeasti ja jouhevasti. Jos olemme tarvinneet apua, Tampereen Energiaan on saanut yhteyttä helposti ja nopeasti. Lämmitys on perusasia, jonka pitää toimia ilman, että se herättää tunteita suuntaan tai toiseen. Niin kauan kuin lämmitys ei näy minun pöydälläni mitenkään, olen tyytyväinen, Mia Kuitunen kiittää.

– Puistoatala on hyvä esimerkki taloyhtiöstä, joka lähti rohkeasti testaamaan uudenlaista teknologiaa. Yhdessä määrittelemämme tavoitteet toteutuivat hienosti, vaikka tavoitelämpötilaa päädyttiin alun jälkeen nostamaan hieman, komppaa Tampereen Energian palvelupäällikkö Teemu Heinonen

As Oy Puistoatala

  • Rakennusvuosi 1984
  • 30 huoneistoa
  • Lämmitysmuotona kaukolämpö
  • SmartNRG Lämmönohjaus -palvelu otettu käyttöön joulukuussa 2020
  • Kaukolämmön kulutus tippunut n. 10 %

Älykäs lämmönohjaus

Haluatko pienentää taloyhtiönne energiankulutusta?

Kiinnostuitko? Lue lisää SmartNRG Lämmönohjauksesta!