Näin valmistelet taloyhtiönne tulevaan lämmityskauteen

1. Lämmönjakohuoneessa on kaikki kunnossa

Tutkaile laitteisto pintapuolisesti. Kaukolämpölaitteet tarvitsevat hyvin vähän huoltoa, mutta silloin tällöin myös niiden kunto on hyvä tutkia. Lämmönjakolaitteiston silmämääräinen tarkastelu voi paljastaa mahdolliset vuodot, joiden korjaaminen säästää rahaa. Kiinnitä samalla yleiseen siisteyteen: poista ylimääräiset tavarat, varmista esteetön pääsy mittareille ja tarkista, että valot toimivat.

2. Laitteisto on valmis kasvavaan lämmöntarpeeseen

Varmista tai pyydä huoltoyhtiötä tarkistamaan, että laitteiston kesäsulku on poistettu ja lämmitysverkon pumppu on lähtenyt käyntiin, eikä siitä kuulu epänormaaleja ääniä.

3. Uuden laitteiston tarpeita ei ole unohdettu

Huolehdi huoltotarkastuksesta. Jos talo on uusi tai lämmönsiirrin vasta vaihdettu, siirtimelle on hyvä tehdä niin sanottu huoltokiristys. Tällöin ammattilainen tarkistaa, että mutterit ja tiivisteet ovat paikoillaan – samaan tapaan kuin auton renkaiden pultit on hyvä tarkistaa 100 kilometriä renkaidenvaihdon jälkeen.

4. Asetukset ovat kohdillaan

Pyydä huoltoyhtiötä tarkistamaan lämmönsiirtimen asetusarvot, kuten menoveden lämpötila ja käyttöveden säädöt, ettei lämpöenergiaa kulu turhaan liikaa. Lämpimän käyttöveden lämpötilan tulee olla hieman yli 55 astetta.

5. Asuntojen termostaatit herätellään kesäunilta

Infoa asukkaita jättämään riittävästi tilaa patteritermostaattien ympärille. Jos patterin edessä on esimerkiksi verhot, termostaatti saattaa tulkita huoneen lämpötilan väärin. Tällöin lämmönluovutus voi jäädä vajaaksi ja huone kylmäksi. Asukkaiden kannattaa myös kääntää termostaatteja muutaman kerran kiinni ja auki, sillä termostaatti on voinut jäädä jumiin kesän jäljiltä.

Pakkasvinkki

Huippukulutus näkyy kaukolämmön perusmaksussa

Kylmänä pakkaspäivänä lämmitystehoa tarvitaan kaikkein eniten. Jos sisätilojen ja käyttöveden lämmitys ajoitetaan eri aikaan, kulutushuiput pienenevät ja samalla pienenee myös kaukolämmön perusmaksu.