Ympäristöministeriön mukaan jopa 30 % taloyhtiön energiasta menee hukkaan esimerkiksi hatarien ikkunoiden tai turhan kovalla puhaltavan ilmanvaihdon takia. Mitä enemmän energiahukkaa syntyy, sitä enemmän taloyhtiön rahoista palaa savuna ilmaan. Kyse voi olla vuosittain jopa kymmenistä tuhansista euroista. Taloyhtiöissä voidaankin saada aikaan merkittäviä säästöjä ilman raskaita remontteja, kun energiatehokkuus pistetään kuntoon.

Kestävän kehityksen asiantuntijapalveluita tarjoavan Ekokumppaneiden energia-asiantuntija Silva Vuopponen vinkkaa, millä toimenpiteillä taloyhtiö voi säästää energiaa ja kustannuksia.

Löysät pois pienillä ja edullisilla keinoilla

1. Energiankulutuksen seuraaminen. Kulutustietojen seuraaminen voi paljastaa helppoja säästökohteita, kuten liian lämpimät porrastilojen patterit tai räystäslämmityksen, joka on päällä kesähelteellä. Omaa taloyhtiötä voi myös vertailla muihin vastaaviin taloyhtiöihin. Vertailussa voi hyödyntää esimerkiksi laskennalliseen energiankulutukseen perustuvia energiatodistuksia. Energiatodistukset löytyvät osoitteesta energiatodistusreksisteri.fi.

2. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen. Tiivistys vähentää hallitsematonta ilmavuotoa ja vedon tunnetta. Asuntojen lisäksi myös yhteisten tilojen ikkunat ja ovet kannattaa tarkistaa!

3. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö. Kun ilmanvaihto on mitoitettu tarpeen mukaan, se ei käytä toimiakseen tarpeettomasti energiaa ja puhalla turhaan lämpöä ulos. Koneellisen ilmanvaihdon suodattimet on hyvä puhdistaa säännöllisesti, ja järjestelmän huoltojen yhteydessä huolehtia myös järjestelmän tasapainotuksesta.

4. Patteriverkoston säätö. Patteriverkoston säätäminen on järkevää aina, kun taloyhtiössä on tehty isompia lämmöntarpeeseen liittyviä remontteja. Siten varmistetaan, että lämpö jakautuu tasaisesti ja tehokkaasti jokaiseen huoneistoon.

– Isoimmat energiansäästötoimenpiteet kuten remontit ovat taloyhtiön hallituksen vastuulla, mutta jokainen asukas voi vaikuttaa esimerkiksi huonelämpötilan ja lämpimän vedenkulutuksen kautta. Tässä korostuu viestinnän merkitys. Taloyhtiön viestintä on hyvä laittaa kuntoon, jotta jokaiselle asukkaalle saadaan tieto siitä, mitä hänen pitäisi tehdä tai miten hän voi vaikuttaa, Vuopponen muistuttaa.

Älykäs lämmönohjaus tuo säästöjä

SmartNRG lämmönohjaus ohjaa lämmitystä reaaliaikaisesti asuntojen todellisten olosuhteiden ja asukkaiden kulutustottumusten mukaan. Rahaa ja energiaa säästyy, kun lämmitystä pienennetään auringon paistaessa ikkunoista sisään ja huippukulutusta leikataan ohjaamalla lämmitystä ja lämpimän veden käyttöä eri kellonaikoihin.

Suuret ja tehokkaat remontit edellyttävät suunnitelmallisuutta

1. Eristyksen lisääminen. Rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa esimerkiksi lisäämällä eritystä rakennuksen yläpohjaan tai seiniin.

2. Ikkuna- ja oviremontti. Jos ikkunat ja ovet ovat huonokuntoiset, pelkkä tiivistäminen ei riitä. Tällöin on aika harkita vaihtamista. Korvausilman riittävyydestä tulee huolehtia, mikäli kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen poistoilmanvaihto tai ilmanvaihto on painovoimainen.

3. Parvekkeiden lasittaminen. Parvekelasit pienentävät parvekkeen kohdalla olevien seinärakenteiden lämpöhäviötä. Parvekelasien tuoma energiansäästö on keskimääräisesti jopa 6 %.

Suurempien remonttien suhteen Silva Vuopponen painottaa suunnitelmallisuutta. Esimerkiksi seinien lisäeristys on hyvä ottaa huomioon jo kattoremontin yhteydessä.

– Jos kattoremontissa räystäspituus jää liian lyhyeksi, seinien lisäeristystä ei voida tehdä. Ulkoseinien lisäeristys taas tehdään julkisivuremontin yhteydessä. Kun taloyhtiöllä on selkeä suunnitelma tulevista remonteista ja erilaisista vaihtoehdoista, ne voidaan aikatauluttaa ja toteuttaa siten, että ne varmasti toteuttavat taloyhtiön toiveet ja tarpeet. Suunnitelmallisuus auttaa varautumaan myös taloudellisesti.

Vuopposen mukaan energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet kannattavat myös siinä tapauksessa, että taloyhtiö lopulta päätyy vaihtamaan lämmitysjärjestelmän. Kun energiankulutus on kohdillaan, uusi järjestelmä vastaa taloyhtiön todellisiin tarpeisiin. Parhaimmillaan jopa aiottua pienempi järjestelmä voi riittää.

– Kun taloyhtiö haluaa säästöjä, lähdetään usein pohtimaan lämmitysjärjestelmän vaihtamista. Sen sijaan taloa kannattaisi ajatella kokonaisuutena eli missä kunnossa talo on ja mihin suuntaan halutaan mennä. Suurin virhe on katsoa vain yhtä remonttia kerrallaan, Silva Vuopponen summaa.