Tulin Tampereen Sähkölaitokselle LVI-asiantuntijaksi maaliskuussa 2017. Opiskelin silloin Tampereen ammattikorkeakoulussa LVI-tekniikan insinöörikoulutuksessa. Tarkoitus oli saada tehtyä opiskeluun kuuluva työharjoittelu ja kesätyöt sekä tehdä samalla lopputyöni. 

Mietin kovasti etukäteen, mitä LVI-insinööri voi tehdä Sähkölaitoksella. Olin ajatuksissani kai varautunut järjestelemään jotain tunkkaisia mappeja vesivoimalaitoksen varastossa. Olinkin aivan yllätetty, kun tulin tänne. Heti tuli vaikutelma, että firma on tosi dynaaminen ja ajan hermolla, sellaista vakuuttavaa asiantuntijatekemistä. Opin ensimmäisen puolen vuoden aikana enemmän kuin koulussa neljän vuoden aikana. 

Tein lopputyöni Tampereen Haukiluoman matalalämpöverkosta. Verkosto on rakennettu 1980-luvun alussa ja siihen kuuluu 106 omakotitaloa. Kävin kaikkien niiden lämmönjakohuoneessa. Niihin tulee 70-asteinen kaukolämmön menovesi suoraan pattereihin, eikä välissä ole lämmönsiirrintä. Tehtäväni oli mm. selvittää, monessako talossa oli edelleen alkuperäinen suora kytkentä, ja monessako se oli alajakokeskuksen saneerauksen yhteydessä muutettu epäsuoraksi. 

Miten ihmiset valitsevat ammattinsa? Itse uskoin niitä, jotka käskevät nuoren opiskella sitä, mistä nuori eniten tykkää. Olen kiinnostunut biologiasta ja kalastuksesta, joten opiskelin alun perin Essexin yliopistossa meribiologiaa kandin papereihin saakka ja jatkoin Helsingin yliopistossa maisteriksi, pääaineenani hydrobiologia. Siltä alalta ei löytynyt työpaikkoja, joten tein töitä mm. kiinteistönvälittäjänä ja kalastusvälinemyyjänä. Lopulta ymmärsin, että koulunpenkki kutsuu jälleen ja tutkin, minkä alan osaajille olisi tulevaisuudessa kysyntää. LVI-insinööreille tuntui olevan. 

Nyt päätehtäväni on kaukojäähdytyksen myynti Tampereella. Siinä on hyötyä insinööriosaamisesta, kun pääsen pyörittämään graafeja ja numeroita. Toisaalta myyntihommista olen aina ollut innostunut, se on minulle luontaista. Myyjänä asetun ostajan asemaan ja haluan ehdottaa hänelle sellaista tarjousta, jossa pystyn yhdistämään tuotteen ja tarpeen. En ole myyjätyyppinä mikään stand-upin esittäjä, vaan pyrin rakentamaan luottamusta asiakkaaseen olemalla mahdollisimman avoin ja toimimaan ikään kuin ostajan konsulttina. Teen esimerkiksi asiakkaalle elinkaari- ja investointilaskelmia ja annan ne heille lähtötietoineen. Hän voi sitten itse herkkyyttää niitä vaikka erilaisia sähkön hintoja vasten. Se herättää luottamusta, kun asiakas saa itse tutkia, ja ymmärtää, miten homma toimii. Olen myyjänä todella analyyttinen ja haluan jokaisen myyntitapahtuman jälkeen selvittää, mikä onnistui ja missä olisi voinut parantaa. Siten on helpompi toistaa onnistumisia ja välttää epäonnistumisia. 

Myyjän on tärkeää tuntea tuotteensa jokaista nippeliä myöten. Silloin hän osaa kertoa siitä niin maanläheisesti, että asiakaskin ymmärtää sen niin hyvin, että voi olla valmis investoimaan siihen. Meillä on mahdollista muokata niin tuotetta kuin hinnoittelumalliakin asiakkaan kanssa parasta ratkaisua etsiessämme. Neuvottelujen tuloksena saattaa syntyä jopa uudenlaisia hybridiratkaisuja, kuten CHC ja kuivauskylmä.  

Myyjän on tärkeää tuntea tuotteensa jokaista nippeliä myöten. Silloin hän osaa kertoa siitä niin maanläheisesti, että asiakaskin ymmärtää sen niin hyvin, että voi olla valmis investoimaan siihen.

SAMU LEPISTÖ, MYYNTIPÄÄLLIKKÖ

Teen paljon töitä etänä eli kotoa käsin. Vastailen kaukolämmön asiakaspalautteisiin, teen liitoskohtalausuntoja ja vesivirtatarkistuksia sekä vastaan omalta osaltani kuntien kaavoitusyhteistyöstä.  Fokus on kuitenkin jäähdytyksen myynnissä. Uskon ja toivon, että jatkan tässä työssä vielä pitkään, asiantuntijana ja myyntipäällikkönä. Jatkossakin tapaan asiakkaita sekä myyn liittymiä ja energiaratkaisuja. Esihenkilöksi minulla ei ole intoa. Työssäni parasta on, kun saan myytyä jonkun ison liittymän tai energiaratkaisun, jonka eteen olen tehnyt paljon töitä, mahdollisesti jopa monta vuotta.  

Tampereen ammattikorkeakoulu on edelleen minulle tärkeä. Vedän joka vuosi neljännen vuoden talotekniikkaväelle parin tunnin jäähdytysluennon ja käymme tutustumassa Kaupinojan kaukojäähdytyslaitokseen. Kun valmistuin, myin koululle pari kaukojäähdytysliittymääkin. Se on minusta hyvä esimerkki luottamuksesta puolin ja toisin. 

Harrastan urheilukalastusta, jossa kilpailen sekä Suomessa että ulkomailla. Jonkun verran olen pärjännytkin. Venekuntamme voitti mm. vetouistelun Suomen mestaruuden vuonna 2005. Tältä vuodelta mieleenpainuvin on ollut 3-päiväinen World Predator Classic -kisa Hollannissa, joka on Euroopan ylivoimaisesti kovatasoisin heittokalastuskilpailu. Venekuntamme voitti kisasta yhden päivän, mutta 70 000 € palkintovene meni toiselle suomalaisvenekunnalle. Ensi vuoden kisapaikka sinne on jo varattu!