”Ei ole sellaista päivää, etteikö tulisi jotain uutta vastaan” – Jiri on kesätöissä energiamarkkinoiden sykkeessä
Energiatekniikkaa ja teollisuustaloutta opiskeleva Jiri Äyräs on kesän aikana päässyt sukeltamaan syvälle energiamarkkinoiden saloihin. Vastuullisessa ja itsenäisessä työssä kesä on kulunut nopeasti.
Jirin kesä ensimmäisessä oman alan työpaikassa Tampereen Energialla on kulunut kuin siivillä.
– Kesä on mennyt hyvin. Työnkuva on osoittautunut laajemmaksi kuin osasin kuvitella, ja työ on ollut mielenkiintoista, Jiri pohtii.
Kesätyössään market intelligence expertinä Jirin päivät kuluvat kaukolämmön tuotannon optimoinnin parissa. Työ vaatii jatkuvaa seurantaa ja valmiutta reagoida muuttuviin tilanteisiin, välillä nopeastikin.
– Tyypillisesti työpäivä alkaa kuulumisten vaihdolla yövuoron kanssa. Sen jälkeen teen kaukolämmön tuotantosuunnitelman seuraavalle päivälle ja tarpeen mukaan korjailen suunnitelmaa, jonka olen tehnyt edellisenä päivänä. Päivän mittaan jätän tarjouksia säätökapasiteetti-, säätösähkö- ja vuorokausimarkkinoille sekä päivänsisäisille markkinoille, joilta ostamme ja myymme sähköä. Teen myös vesisuunnittelua Tammerkosken osalta, laskujen käsittelyä ja tasevastaavan tehtäviä, Jiri kuvailee.
Kattavan perehdytyksen kautta omiin vuoroihin
Kuten monelle tamperelaiselle energiatekniikan teekkarille, myös Jirille Tampereen Energia oli ennestään yrityksenä tuttu. Kesän mittaan ymmärrys on kuitenkin syventynyt, ja voima- ja lämpölaitokset ovat tulleet tuttuakin tutummaksi.
– Sain hyvän perehdytyksen. Ensimmäiset kolme viikkoa perehdyin kollegan kanssa, ja vasta sen jälkeen alkoivat omat vuorot.
Jo perehtymisjakson aikana Jiriä kannustettiin tekemään ja kokeilemaan kuitenkin myös itse, sillä järjestelmät ja toimintatavat oppii parhaiten käytännössä, ei sivusta seuraamalla tai ohjeita lukien. Myös vastikään yliopistolla käyty sähkömarkkinoita käsittelevä kurssi helpotti kokonaisuuksien ymmärtämistä, kun alan keskeisimmät käsitteet olivat ennestään hallussa.
– Aluksi tuntui siltä, että voiko tätä kaikkea oppia ja treidaaminenkin eli nopea kaupankäynti sähkömarkkinoilla tuntui pelottavalta. Mutta kesän aikana olen sisäistänyt tärkeimmät asiat. Treidaamiseenkin on kehittynyt silmä sen verran, että tietää miten paljon pitää ostaa. Joskus se on vaikeampaa ja joskus helpompaa. Ne ovat niitä optimoinnin haasteita, Jiri kertoo.
Lupa kysyä
Kun perehdytys oli saatu päätökseen, oli aika laittaa opit käytäntöön. Vaikka työskentely on itsenäistä, kollegoiden apua on koko ajan lähellä tai ainakin puhelinsoiton päässä.
– Esimerkiksi voimalaitoksen vuoroinsinöörien kanssa soittelen ahkerasti, sillä he tietävät, mitä tuotannossa oikeasti tapahtuu. Itse näen vain luvut paperilla.
Vuoroinsinöörien lisäksi apua ja tukea on saanut sekä omilta tiimiläisiltä että muun muassa talousosastolta.
– Minut on otettu hyvin vastaan, ja olen saanut apua aina kun olen kysynyt. Ihmiset täällä tietävät sekä omasta työnkuvastaan että niiden ulkopuoleltakin tosi paljon, Jiri kiittää.
”Kannattaa hakea rohkeasti töitä, jotka kiinnostavat”
Seuraavaksi horisontissa siintää diplomityön tekeminen. Aihetta Jiri ei ole vielä lyönyt lukkoon, mutta se voisi mielellään liipata jollain tapaa kesätöitä eli käsitellä esimerkiksi sähkömarkkinoita. Jirin mukaan kesä onkin ollut kaikin puolin onnistunut, ja Tampereen Energialla hän on viihtynyt hyvin.
Ensi kesän kesätyöntekijöitä Jiri kannustaa rohkeasti hakemaan avoimiin tehtäviin, jos ne vain yhtään vaikuttavat kiinnostavalta.
– Vaikka näyttäisi siltä, että tehtävään ei ole rahkeita tai opintosuunta ei ole juuri oikea, niin kannattaa silti rohkeasti hakea. Jos firma vain vaikuttaa oikealta, niin osaamista voi kehittää yrityksen sisällä ja toisaalta samalla tuoda sinne myös omaa osaamistaan.
Sinustako kesäenergialainen?
Energiakesä odottaa!
Etsitkö kesätöitä, joissa saat mielenkiintoisia työtehtäviä, vastuuta ja reppukaupalla uusia oppeja? Tule meille töihin! Kesätyöhakumme käynnistyy tyypillisesti tammikuussa, heti loppiaisen jälkeen. Tarjolla on kymmeniä työpaikkoja erilaisissa tehtävissä asentajista asiantuntijaharjoittelijoihin.