Sellu-, paperi- ja energiateollisuuteen erikoistuneen Valmetin tuotteet ja palvelut ovat tunnettuja paitsi Suomessa myös maailmalla. Suurin osa yrityksen teknologia-, automaatio- ja palveluratkaisuista valmistuukin vientiin.

Keväällä 2023 tuli päätökseen kuitenkin harvinainen projekti, kun Tampereen Energian Naistenlahti 3 -voimalaitoshanke saatiin maaliin. Merkittävä osuus uuden kattilan osista valmistui Valmetin Automiehenkadun toimipisteessä Tampereella, ja matkaa lopullisen sijoituspaikkaan oli vaivaiset 9 kilometriä.

– Tekemisen puolesta projekti oli meille hyvin tyypillinen. Erityisen siitä teki se, että ratkaisu toimitettiin lähelle. Yleensä linkkimme tuotteeseen katkeaa, kun se lähtee meiltä. Tässä tapauksessa työntekijämme asuvat Tampereen alueella tai lähiseudulla, ja monella on kytkös Tampereen Energiaan, kertoo Valmetin tehtaanjohtaja Ville Lehtikangas.

Kuin itselle tekisi – Valmetin Automiehenkadun toimipiste lämpiää hiilineutraalisti

Maantieteellisen sijainnin lisäksi projektissa ainutlaatuista oli, että Valmet käyttää kattilalla tuotettua lämpöä myös itse. Automiehenkadun kiinteistöt ja niiden käyttövesi lämmitetään nyt bioenergiaan perustuvalla hiilineutraalilla kaukolämmöllä. Muutoksen myötä Valmet on jälleen yhden askeleen lähempänä ympäristöohjelmansa toteutumista.

Ympäristöohjelmamme antaa meille selkeät suuntaviivat. Se on sovitettu yhteen Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa, minkä lisäksi ohjelma on hyväksytty Science Based Targets -aloitteessa (SBTi),

VILLE LEHTIKANGAS

Valmetin tavoite on vähentää oman toimintansa hiilidioksidipäästöjä 80 % vuoteen 2030 mennessä. Hiilidioksidivapaan sähkön ja kaukolämmön hankkiminen on tärkeä osa tavoitetta.

Hiilineutraaliin kaukolämpöön siirtyminen kävi vaivattomasti

Ville Lehtikankaan mukaan hiilineutraaliin kaukolämpöön siirtyminen sujui helposti ja sujuvasti, sillä se ei vaatinut uusia investointeja tai muutoksia olemassa oleviin laitteistoihin tai kiinteistöön. Seuraavaksi työlistalla on teettää energiaselvitys. Selvityksessä kartoitetaan Automiehenkadun toimipisteen nykytila, ja tunnistetaan kohteet, joihin panostamalla saadaan aikaan näkyviä tuloksia.

– Selvityksen tavoitteena on tunnistaa, miten voimme säästää energiaa ja muuttaa esimerkiksi koneiden käyttämää energiaa hiilineutraaliksi, Lehtikangas kertoo.

Jo nyt yritys seuraa tiiviisti kiinteistön veden- sekä energiankulutusta.

– Olemme muuttaneet olemassa olevaa laitteistoamme, jotta se kuluttaa vähemmän energiaa. Energiankulutus huomioidaan myös uusissa kone- ja laiteinvestoinneissa. Lisäksi vaihdoimme valaistuksen energiaa säästäviksi led-polttimoiksi, Lehtikangas luettelee pelkästään Automiehenkadulla tehtyjä toimenpiteitä.

Ilmastonmuutos on mahdollista pysäyttää – yhdessä

Yksittäisen yrityksen teot eivät kuitenkaan riitä, vaan mukaan tarvitaan suurempi joukko, jolla on yhteinen suunta.

Valmet tekee oman osansa yhteisen maapallomme eteen, mutta kyllä aihe on hyvinkin tiiviisti esillä myös muissa yhteyksissä. Hiilineutraaliutta edellyttävät yhä enenevissä määrin sekä asiakkaat että muut sidosryhmät. Ympäristökriteerit voivat vaikuttaa esimerkiksi investointirahoituksen saamiseen.

VILLE LEHTIKANGAS

Tampereen Energian asiakkuuspäällikkö Hanni Hirvonen on samoilla linjoilla siitä, että positiivinen muutos saadaan aikaan vain yhdessä tehden:

– Valmetin ja Tampereen Energian kumppanuus on hyvä esimerkki siitä, miten lähekkäin toimivat yritykset tukevat toinen toisiaan ja kasvavat yhdessä isommaksi kuin yksinään. Samalla se osoittaa, miten voimme yhdessä asiakkaidemme kanssa toteuttaa missiotamme ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Valmetin osaamisella valmistui voimalaitos, jossa me puolestaan valmistamme hiilineutraalia kaukolämpöä. Lopputulos hyödyttää sekä meitä molempia että kaikkia tamperelaisia, hän kiittää.

Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen rakentaminen ja käyttöönotto on yksi Tampereen Energian sekä koko Tampereen alueen merkittävimmistä ilmastoteoista. Voimalaitos pienentää alueen hiilidioksidipäästöjä 20 %.

Lähilämpö Hiilineutraali

Hiilineutraalin yrityksen kumppani

Kaukolämmöllä lämmität kiinteistösi hiilineutraalisti jo nyt.