Tamperelaiset taloyhtiöt lykkäävät lämmönvaihtimen modernisointia – ”Viivyttelystä tulee turhia kustannuksia”
Lämmönjakokeskuksen voi modernisoida mihin vuodenaikaan vain, mutta otollisin hetki on lämmityskauden ulkopuolella. Asiantuntijan mukaan monessa tamperelaisessa taloyhtiössä juuri nyt olisi hyvä hetki uusia lämmönjakokeskus.
Kaukolämpölaitteistot ovat pitkäikäisiä, mutta eivät ikuisia. Lämmönjakokeskuksen tyypillinen tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta.
– Taloyhtiön ei kuitenkaan kannata odottaa aivan viime metreille. Kun laitteisto modernisoidaan ennakoidusti, vältytään yllättäviltä ongelmatilanteilta ja käyttökatkoilta, kertoo Tampereen Energian asiakaslaitepäällikkö Pasi Manner.
Mannerin mukaan käytössä olevia lämmönjakokeskuksia on Tampereella noin 6000. Hänen laskelmiensa mukaan teknisen käyttöikänsä päässä olevia laitteistoja pitäisi vaihtaa vuosittain noin 250 kappaletta.
– Ei niitä todellisuudessa vaihdeta sitä tahtia, eli kyllä taloyhtiöissä on korjausvelkaa. Nyt olisi erityisen hyvä hetkiä uusia lämmönjakokeskus, sillä uudisrakentamisessa on hiljaisempaa, eikä laitteiston suunnittelussa ja mitoittamisessa ole ruuhkaa, Manner vinkkaa.
Hyvissä ajoin tehty modernisointi säästää
Yksi taloyhtiön arjen kannalta ikävimmistä tilanteista on, jos lämmönjakokeskuksen käyttövesisiirrin rikkoontuu. Tällöin lämpimään käyttöveteen voi päätyä kaukolämpövettä. Kaukolämpöveteen on lisätty vihreä väriaine, joka paljastaa siirtimen sisäisen vuodon. Lämpimän käyttöveden käyttö talousvetenä tulee estää, kunnes uusi lämmönjakokeskus on saatu asennettua.
– Taloyhtiöille mitoitetut keskukset räätälöidään aina taloyhtiön tarpeisiin, joten toimitus voi kestää jonkin aikaa. Akuuteissa tilanteissa lämmönjakokeskukseen voidaan asentaa tilapäinen osa, mutta se on turhaa rahanmenoa. Lisäkustannusten välttämiseksi keskus kannattaa siis uusia hyvissä ajoin, Pasi Manner muistuttaa.
Ei suurta investointia
Lämmönjakokeskuksen modernisointi on yksi taloyhtiöiden edullisimmista energiaremonteista, joten sitä ei kannata viivyttää edes taloudellisesti tiukempina aikoina. Tampereen Energialta saatavaan mittaustietoon perustuva lämmönjakokeskuksen suunnittelu johtaa optimaaliseen tulokseen.
– Paritalokokoluokassa puhutaan karkeasti kymppitonnista ja kerrostaloissa kahdestakymmenestätuhannesta eurosta ylöspäin riippuen rakennuksen koosta ja lämmönsiirtimien lukumäärästä. Lämmönjakokeskuksen voi hankkia myös kuukausimaksulla, eli taloyhtiön ei tarvitse tehdä kerralla suurta investointia. Toisaalta moderni lämmönjakokeskus auttaa myös säästämään, sillä vanhentunut laitteisto käyttää lämpöä tehottomasti, toteaa Tampereen Energian liiketoimintajohtaja Paavo Pietikäinen.
– Lämmönjakokeskuksen uusimisessa tulee käyttää Tampereen Energian hyväksymiä asiansa osaavia urakoitsijoita. Hyväksyttyjä urakoitsijoita on yli 80 kpl. Lista urakoitsijoista on Tampereen Energian kotisivulla, Pasi Manner lisää.
Älykäs ohjaus säästää lisää
Moderniin lämmönjakokeskukseen voidaan yhdistää myös älykäs ohjaus, joka tehostaa energiansäästöä. Tällöin tekoäly optimoi taloyhtiön lämpötilaa jatkuvasti samalla, kun se ohjaa käyttöveden ja tilojen lämmitystä eri vuorokaudenaikoihin.
– Parhaimmillaan taloyhtiö voi saada jopa 10 prosentin säästön lämmityskuluihinsa, Paavo Pietikäinen kertoo.
Kestää 20 vuotta
Kun taloyhtiö uusii lämmönjakokeskuksensa nyt, se kestää helposti seuraavat 20 vuotta. Sinä aikana taloyhtiön lämmittämisen hiilijalanjälki tippuu merkittävästi.
– Kun lämmönjakokeskuksen uusinta seuraavan kerran on ajankohtaista 2040-luvulla, kaukolämpö on ollut jo hyvän aikaa hiilinegatiivista. Naistenlahden voimalaitoksen päässä ryhdytään keräämään kasvihuonepäästöt nykysuunnitelmien mukaan talteen vuonna 2035. Se näkyy taloyhtiönkin päästöissä, mutta taloyhtiön ei tarvitse itse tehdä mitään. Pelkkä oman kotikaupungin lämpöyhtiön valinta riittää, Paavo Pietikäinen toteaa.