Kun opettaja kysyi levyseppähitsaajaksi opiskelevalta Vili Kellokoskelta, kiinnostaisiko häntä jatkaa opinnot loppuun oppisopimuksena Tampereen Energialla, Vili ei epäillyt hetkeäkään.

– Sanoin, että totta kai kiinnostaa. Ei tarvinnut enää hillua koululla, vaan pääsi tekemään töitä. En kuitenkaan ollut aiemmin ollut työhaastattelussa, joten se oli kyllä kuumottava paikka, Vili muistelee naurahtaen.

Jännityksestä huolimatta haastattelu sujui hyvin, ja Vilille tarjottiin oppisopimusta. Valmistumisen jälkeen työsopimus vakinaistettiin.

Ei kahta samanlaista päivää

Kaukolämpöasentajan työtään Vili kuvaa ennen kaikkea vaihtelevaksi. Jokainen päivä on erilainen, eikä töissä tule tylsää.

– Monipuolisuutta osaa arvostaa, kun on ollut sellaisissakin töissä, jossa tehdään linjastolla samoja palikoita päivästä toiseen, hän pohtii.

Vilin työtehtäviin kuuluu pääsääntöisesti kaukolämpöverkon korjaava kunnossapito, joka sisältää muun muassa putkien vuotokorjauksia sekä esimerkiksi tiensä päähän tulleiden venttiilien vaihtamista. Tulevan viikon työtehtävät käydään läpi perjantaisessa viikkopalaverissa, mutta viikkoon mahtuu myös yllätyksiä.

– Jos jossain vuotaa, me lähdemme korjaamaan sen. Oli kello mitä tahansa. Pakko ei tietenkään ole lähteä, mutta aika harvoin olen itse joutunut kieltäytymään, Vili kertoo.

Kollegoiden kanssa jaetaan kikkakolmosia

Kaukolämpöasentajan töitä tehdään pääsääntöisesti pareittain, ja tiiviissä yhteistyössä uutta oppii jatkuvasti.

– Koulunpenkiltä sain perusteet, mutta käytännössä esimerkiksi hitsausmenetelmät ovat erilaiset kuin ne, joita meille opetettiin. Työelämässä oppii vanhempien kollegoiden kikkakolmoset. Ylipäätänsä porukka auttaa toisiaan paljon ja neuvoja saa aina. Oli sitten kyse töistä tai oman elämän asioista, Vili kiittää.   

Kertyneitä oppeja pääseekin käyttämään päivittäin, sillä töiden tekeminen on itsenäistä ja vaatii tarkkuutta.

– Meillä kukaan ei kerro, että tehkää näin. Ammattilaisiin luotetaan, joten saamme itse päättää, missä järjestyksessä asiat kannattaa tehdä ja mikä on paras menetelmä. Totta kai välillä sattuu myös virheitä, sillä jokainen työtehtävä sisältää omat haasteensa. Niihin suhtaudutaan kuitenkin terveellä huumorilla. Jokainen ymmärtää, että virheitä sattuu kaikille, Vili toteaa.

Ongelmanratkaisukyvyn lisäksi työssä tarvitaan Vilin mukaan kohtuullista fyysistä kuntoa, sillä töitä tehdään ajoittain hankalissa asennoissa.

– Ahtaanpaikankammoa ei saa olla, hän toteaa virnistäen.

Parasta on hyvin sujunut työmaa ja tyytyväinen asiakas  

Vaikka työpäivät vaihtelevat, yksi on ja pysyy: hyvä fiilis, kun työmaa onnistuu ilman murheita tai suunniteltua nopeammin.

– Onhan se paha, jos esimerkiksi parturin liiketilaan ei tule lämmintä vettä. Aina silloin tällöin asiakkaat tulevatkin kiittämään, kun työmaa on saatu aiottua nopeammin valmiiksi. Silloin tulee itselle hyvä fiilis.

Parhaillaan Vili suorittaa töiden ohessa kaukolämpöasentajan tutkintoa. Tutkinnosta hän saa ammattipätevyyden, jonka myötä hän voi operoida kaukolämpöverkolla itsenäisesti ja pääsee mukaan päivystysrinkiin.

Vilin sävelet tuleville vuosille ovatkin selvät:

– Meillä on hyvä porukka, jossa kaikki toimii. Jos joku mättää, siitä voi puhua ääneen. Lisäksi työt ovat monipuolisia, ja edut ovat hyvät. Hevillä en täältä lähde, Vili toteaa.