Olen opiskellut Lappeenrannan yliopistossa energiatekniikkaa. Se on todella hyvä yliopisto: panostaa energiatekniikkaan ja opetus on laadukasta. Tampereen Energialle pääsin kesätöihin pahimpaan korona-aikaan, toukokuussa 2020. Olin juuri silloin vaihdossa Tokiossa, kun osallistuin kesätyöhaastatteluihin. Haastattelijat olivat mukavia ja joustavia – meillähän oli aikamoinen aikaerokin soviteltavana. Olen Tampereelta kotoisin ja halusin kotikaupunkiin takaisin, kun opinnot olivat loppusuoralla.  

Tulin kesätöihin energiavalvomoon sähkömeklariksi. Ilmoituksessa puhuttiin energiantuotannon optimoijan työstä ja sähkön pörssikauppa kiinnosti. Sähkömeklarin työ on vuorotyötä, jossa tein lyhyen aikavälin optimointia eli suunnittelin seuraavaa päivää ja viikkoa. Sain koronatilanteesta huolimatta perehdytyksen paikan päällä, ja se helpotti uuden asian oppimista. 

Kesän jälkeen keskustelimme diplomityöstä ja sain Tampereen Energialta luettelon hyvistä aiheista. Yhteistyössä valitsimme tutkimusaiheekseni vuonna 2020 tapahtuneen kaasumarkkinoiden uudistuksen. Puolen vuoden ajan tein osan viikkoa DI-työtä ja osan viikkoa olin Tampereen Energialla auttamassa järjestelmäpäivityksessä. Valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2021. 

Siirryin valvomoon uudelleen sähkömeklariksi kesäksi 2021. Syksyllä minut vakinaistettiin asiantuntijaksi Energiamarkkinat-yksikköön ja työtehtävät vaihtuivat jonkin verran. Aloin tehdä pidemmän aikavälin optimointia, vuosisuunnittelua, budjetointia, investointilaskelmia ja energiakateraportointia. En yksin tietenkään, vaan olen mukana meidän tiimissä, joka näitä tekee. 

Työ on tosi mielenkiintoista, kun pääsee hyvinkin syvälle sisälle energiamarkkinoiden muutosten vaikutuksiin Tampereen Energialle. Koko yksikkö on mukana ja kaikilta tulee inputia, kun pitää tehdä laskelmia ja saada tietoja. Tämä on vahvasti tiimityötä. Tittelimme olivat juuri muutoksessa, ja kaikilla on nyt Business Intelligence -alkuinen titteli. Uudet nimikkeet korostavat liiketoiminnan ja tiedonhallinnan merkitystä työssämme. 

Tällä hetkellä selvittelemme mm. puun käyttöä energiateollisuudessa ja sen tulevaisuutta. Puun rooli tulee olemaan merkittävä tulevaisuudessakin ja haluamme varmistaa, että puun käyttömme on kestävää. Suuritöisimpiä hommia ovat olleet tukirahahakemusten tekemiset, koska ne eivät ole kovin yksiselitteisiä ja pitää tehdä paljon taustatyötä. Eniten julkisuutta taas on saanut syksyllä 2021 julkistamamme hiilinegatiivisen kaukolämmön visio. 

Esihenkilön rooli on asiantuntijatyössä tärkeä. Oma esihenkilöni auttaa priorisoimaan, kun työt alkavat kasaantua liikaakin. Hän muistuttaa, mikä on yritykselle tärkeää. Kaksi kertaa vuodessa on kehityskeskustelu, joissa jutellaan esimerkiksi siitä, mitä haluaisin tehdä.  

Tällä hetkellä teen työtä toimistolla, kun etätyöpakko on poistunut. Tykkään nähdä työkavereita ja olla toimistolla, kotona ei ole edes kunnon työpöytää. Meillä on joustavat työajat, mutta itse olen toimistolla yleensä kello 9−17 tai 8−16, vähän vaihtelevasti. Olisi niin hienoa, jos kaikki muutkin tulisivat jo toimistolle. 

Eniten työssäni on yllättänyt se, kuinka nopeasti asioita välillä tapahtuu. Kuvittelin aiemmin, että energia-ala ei ole kovin dynaaminen tai ketterä, mutta ainakin meillä on reagoitu nopeasti ja tehty myös uusia investointeja, kun hinnat ja tilanteet muuttuvat. Tällaisia tuoreita esimerkkejä ovat uuden sähkökattilan tilaus Lielahteen sekä Ren-Gas-yhteistyö hiilidioksidin talteenotossa.  

Työssäni parasta on, ettei ainakaan ole tylsää! Tykkään, kun on niin osaavia työkavereita. Jos vähänkään tapahtuu markkinoilla jotain, niin heti herää Teams-keskustelu ja tulee kunnon analyysit. Ihmiset ovat niin perillä kaikesta. 

Nyt yksikössämme kaikki ovat dippainssejä, mutta ihan hyvin mukana voisi olla kaupallisen puolen henkilö, koska teemme paljon myös talouslaskentaa. Kauppatieteen osaajat eivät ehkä huomaa hakea Tampereen Energialle. Diplomi-insinöörimmekin edustavat useampaa eri opintosuuntaa. Eniten pitää olla kiinnostusta seurata markkinoita ja lukea uutisia. Se on oikeastaan ihan tärkeintä. 

Vapaa-ajalla harrastan partiota. Olen Hervannan Hukissa 15−18-vuotiaiden luotsi, aikuinen tuki. Järjestän retkiä ja teen kaikkea kivaa partiohommaa nuorten kanssa. Lisäksi olen maailman partiojärjestön Sustainability-ryhmässä vapaaehtoisena mukana. Kehitämme koko partiojärjestöä kestävämmäksi.