– Halusin kehittää omia kädentaitojani, ja Tampereen Energialla se oli mahdollista. Työnkuvani on laaja ja sisältää ihan kaikkea aina hitsaamisesta asennukseen.

Työssään Eetu vastaa tuotantolaitosten sekä järjestelmien toimivuudesta, kuten kattila- ja turbiinilaitosten kunnossapidosta.

– Työtehtäviä ovat erilaiset ennakkohuoltotyöt, tarkastukset, testaukset, ennakoivan huollon, varaosien kunnostukset ja vikatyöt. Isoimmat projektit tehdään kesällä, kun laitokset ovat seisakissa. Lämmityskaudella tehdään vain pienempiä ennakkohuoltoja, rasvauksia ja muita vikatöitä, Eetu kuvailee.

Työpaikkana koko Tampere

Eetun tontille kuuluvat ympäri Tamperetta sijaitsevat lämpölaitokset sekä voimalaitokset, joissa energiaa tuotetaan kattiloilla ja turbiineilla. Jos kriittisiä työtehtäviä ei ole, työjärjestyksen saa päättää itse.

– Päivystyskeikkoja lukuun ottamatta töitä tehdään inhimillisellä tahdilla, ja on mielekästä, kun voin liikkua laitosten välillä. Harvemmin olemme yhdessä paikassa koko päivän, Eetu kertoo ja jatkaa:

– Vapauden lisäksi tulee vastuu. On pystyttävä itse punnitsemaan eri työtehtävien kriittisyyttä, eli mikä laitos tai vika ajaa toisen edelle. Se vaatii, että ymmärtää ison kuvan.

Ongelmanratkaisutaitoja tarvitaan etenkin haastavilla vikakeikoilla, mutta myös toiminnan kehittämisessä. Eetun mukaan erityisen motivoivaa on, kun pitkään vaivanneeseen ongelmaan löytyy ratkaisu.

– Jotain ongelmaa on saatettu punnita useampi vuosi, ja kun siihen löytyy ratkaisu, tuntee onnistuneensa. Kyse voi olla pienistä asioista, mutta tällä alalla niistä kertyy vuosien mittaan isot rahalliset säästöt. Kehitysehdotuksia uskaltaa kyllä sanoa ääneen, ja mestarimme ymmärtää niitä hyvin, koska on itsekin ollut asentajahommissa, Eetu toteaa.

Oppiminen palkitsee

Vaikka työ on itsenäistä, yksinäistä se ei ole. Eetun tiimissä on kuusi asentajaa ja töitä tehdään pareittain.

– Meillä on tosi ammattitaitoinen porukka. Itse olen nuorin ja noviisein, mutta minut on laitettu tekemään paljon erilaisia töitä, joten olen oppinut paljon. Myös mestarimme on tosi kannustava. Jos tiimiläinen haluaa kouluttautua lisää, hän on aina tukenut sitä mahdollisuutta, Eetu kiittää.

Eetu onkin hyödyntänyt mahdollisuuden ja suorittanut koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnon. Tutkinto täydentää hänen aiempaa kone- ja metallialan perustutkintoaan.

– Työn ohessa opiskelu onnistui tosi hyvin. Työnantaja järjesti aikaa opiskeluun ja antoi työtehtäviä näyttötöitä varten. Suoritetusta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta on mahdollista saada myös palkanlisä, Eetu vinkkaa.

– Tulevaisuudessa näen itseni yhä tässä kunnossapidossa, mutta entistä ammattitaitoisempana. En keksi mitään syytä, miksi lähtisin Tampereen Energialta, hän summaa.