Viime syksynä energia-ala oli uuden edessä, kun energiantuonti idästä loppui kuin veitsellä leikaten. Sähkön riittävyys näytti epävarmalta, ja talvea kohti varauduttiin jopa kiertäviin sähkökatkoihin.

Vaikka varmuutta tulevasta ei ollut, oli määräaikaisten sähkösopimusten hinnat lyötävä lukkoon vuodeksi ja jopa kahdeksi eteenpäin. Asiakkaillemme se näkyi sopimuksina, joiden hinta oli korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Määräaikainen sopimus on tietyllä ajan hetkellä lukkoon lyöty näkemys sähkön hinnasta sopimuskauden ajaksi. Karkealla tasolla kuvattuna sopimuksen tekohetkellä myyjä ostaa asiakkaan kanssa tehtyä sopimusta vastaten koko sopimuskauden ennakoitavan sähkövolyymin. Näin toimien asiakkaalle voidaan varmistaa kiinteä hinta koko sopimuskaudelle. Kiinteä sähkösopimus on ennen kaikkea vakuutus. Sillä ei saa aina halvinta sähköä, vaan parhaiten ennustettavan hinnan.

Sähkön hinnat muuttuivat nopeasti

Uusiutuviin energialähteisiin nojaava sähkömarkkina säilyy yhä epävarmana, mutta viime vuoteen verrattuna näkymät ovat valoisammat. Muuttuneen tilanteen vuoksi Kuluttajariitalautakunta (KRIL) onkin esittänyt, että tehtyjä määräaikaisia sähkösopimuksia tulee kohtuullistaa jälkikäteen, jos solmittu sopimus on selvästi sopimusten keskihintaa kalliimpi.

Linjauksessaan KRIL toteaa, että sähkösopimuksen hintaa tulee sovitella, jos hinnat ovat yli 15 % korkeammat kuin määräaikaisen sopimuksen voimassaoloaikana tarjottujen muiden määräaikaisten sopimusten keskihinta.

Määräaikaiset sopimuksemme olivat valtakunnallisesti verrattuna edullisia

Tampereen Energia (silloinen Tampereen Sähkölaitos) teki hyvin varhaisessa vaiheessa päätöksen poistaa määräaikaiset sähkösopimukset myynnistä. Päätös tehtiin, koska määräaikaisten sopimusten hinnat nousivat kestämättömälle tasolle, emmekä nähneet niiden myyntiä enää asiakkaidemme kannalta järkeväksi. Kallein sähkösopimuksemme oli myynnissä loppukesästä 2022 ja sen hinta oli 21,99 snt/kWh.

Kun kalleinta sopimustamme (21,99 snt/kWh) vertaa Energiaviraston ylläpitämiin valtakunnallisiin hintatietoihin, sopimus on ollut poikkeukselliseen tilanteeseen nähden edullinen. Energiaviraston hintatietojen mukaan elo–syyskuun 2022 hinnat ovat olleet noin 28 snt/kWh ja 40 snt/kWh.

Energiaviraston hintatietoihin peilaten yksikään määräaikaisista sähkösopimuksistamme ei siis ylitä Kuluttajariitalautakunnan määrittelemää kohtuutonta hintatasoa, ja sopimuksemme jäävät kokonaan KRIL:n esittämän sovittelun ulkopuolelle.

Vaikka hintamme ovat olleet kohtuulliset, emme allekirjoita KRIL:n linjauksia.