Sähkökäyttöinen lämpökattila on kuin vedenkeitin

Sähkökattila toimii kuten jättimäinen vedenkeitin: se tuottaa sähköstä lämpöä teollisen mittakaavan vesisäiliöön. Vesisäiliö toimii kuumavesivaraajana, josta johdetaan lämpöä kaukolämpöverkostoon lämmittämään kaukolämpökoteja ja -yrityksiä.

Sähkökattila lisää lämpöjärjestelmän vakautta ja toimitusvarmuutta, sillä se lisää tuotantopalettiin jälleen yhden uuden tuotantomuodon. Kun valinnanvaraa on paljon, lämpöä voidaan tuottaa kullakin hetkellä parhaimmalla ja edullisimmalla keinolla.

Sähkökattila lisää myös lämmitysjärjestelmän joustavuutta, kun ulkolämpötilan ja käytön vaihteluihin pystytään reagoimaan aiempaa nopeammin. Sähkökattila voidaankin käynnistää juuri silloin kun sitä tarvitaan, sillä esimerkiksi Lielahdessa käytössä olevan sähkökattilan täyden tehon saavuttamiseen menee vain 15 minuuttia.

Se säästää energiaa ja rahaa.

Tuulivoiman hyödyntäminen vakauttaa kaukolämmön hintaa

Sähkökattila tuottaa kaukolämpöä etenkin edullisimpina pörssisähkön tunteina, jolloin se vakauttaa kaukolämmön hintaa. Koska halvimmat tunnit ovat Suomessa tyypillisesti niitä, jolloin tuulivoimaa on tarjolla runsaasti, investointi tukee uusiutuvan energian tuotantoa ja edistää siirtymää uusiutuvaan sähköntuotantoon. Yksi sähkökattila mahdollistaa alueellisesti noin 16 000 tonnin CO2-päästövähentymän.

Sähkökattilan ansiosta pystymme hyödyntämään edulliset sähkön tuntihinnat sekä uusiutuvan tuulivoiman kaukolämmittäjien eduksi

Paavo Pietikäinen, Energiapalvelut-yksikön johtaja

Sähkökattila pähkinänkuoressa

1

Sähkökattila toimii kuten jättimäinen vedenkeitin. Se kuumentaa vettä silloin, kun tuulivoimaa on tarjolla paljon – eli kun sähkö on puhdasta ja edullista.

2

Kuuma vesi johdetaan sähkökattilasta kaukolämpöakkuun. Kaukolämpöakku toimii kuumavesivaraajana.

3

Lämpö johdetaan kaukolämpöverkostoon lämmittämään kaukolämpökoteja ja -yrityksiä.

Sähkökattila lämmittää läntistä Tamperetta

Tampereen Energian ensimmäinen sähkökattila otettiin käyttöön Lielahdessa alkuvuonna 2023. Sähkökattila on seitsemän metriä korkea ja sen teho on  45 megawattia, mikä vastaa neljännestä läntisen Tampereen lämmönkulutuksesta. Toinen sähkökattila on parhaillaan suunnitteilla.

45 MW riittää kattamaan esimerkiksi koko Lielahti-Lentävänniemen alueen lämmityksen. Kattilan tuottamaa lämpöä tullaan kuitenkin johtamaan kaukolämpöverkostomme muihinkin osiin, esimerkiksi keskustan suuntaan

Paavo Knaapi, energian tuotannosta ja jakelusta vastaava johtaja
Lielahden 1. sähkökattila
StatusValmis
Valmistuminen2023 alkuvuonna
Kaukolämpöteho45 MW
Lielahden 2. sähkökattilayksikkö
StatusSuunnitteilla
Valmistuminen2025
Kaukolämpöteho100 MW