Uudessa CHC-järjestelmässä (Combined Heating and Cooling) lämpöpumpulla viilennetty vesi kiertää kauppakeskuksen putkistossa. Kiinteistön viilennyksessä lämmenneen veden lämpöenergia siirretään kaukolämpöverkkoon hyödyttämään ympäristöystävällisesti muita kaukolämpöasiakkaita sen sijaan, että lämpö päästettäisiin perinteiseen tapaan katolla olevien lauhduttimien kautta taivaalle. Näin Kalessa toteutetaan järkevää energian kiertotaloutta.

Kun lauhduttimia ei tarvita jäähdyttämiseen, voidaan kattopinta-ala hyödyntää vaikkapa aurinkopaneeleille. Kauppakeskuksen katolle onkin sijoitettu aurinkopaneeleita, joista jäähdytysjärjestelmä saa tarvittavan sähkönsä. Näin ollen voidaan sanoa, että Kale on itse asiassa myös kaukolämmön tuotantolaitos!

Tampereen Energian näkökulmasta Kalen CHC-ratkaisussa tarjotaan asiakkaille jäähdytystä palveluna. Tampereen Energia investoi avaimet käteen -periaatteella lämpöpumpun, muun tuotantolaitteiston ja liittymän sekä ylläpitää ja valvoo järjestelmää. Asiakas maksaa kokonaisuudesta palvelumaksun.

Tampereen Energialla on yli 600 km kaukolämpöverkkoa ja noin 17 km kaukojäähdytysverkkoa. CHC-jäähdytys on erinomainen tapa tuottaa jäähdytystä asiakkaille, joille ei vielä voida tarjota kaukojäähdytystä, mutta jotka ovat laajan kaukolämpöverkon piirissä. Samalla saadaan hyödynnettyä hukkalämpö ja kierrätettyä se hyötykäyttöön.

Ympäristötietoisena LVI-insinöörinä ja entisenä biologina tämä lämmittää mieltäni suuresti. Tämä on jälleen yksi askel kohti Tampereen tiukkoja ilmastotavoitteita. Tampereen tavoitteenahan on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Aikaa on vähän, mutta osaltani voin kertoa, että Tampereen Energia ainakin on täysillä mukana talkoissa.

Kuulin CHC-jäähdytyksestä ensimmäistä kertaa kaukolämpöpäivillä 2017. CHC-liittymiä oli tuolloin Suomessa toteutettu vasta muutamia Helsingissä. Aloimme tutkia kytkentäkaavioita ja pohtia, voisiko Tampereellekin toteuttaa vastaavan ratkaisun ja mitä teknistaloudellisia haasteita mahdollisesti kohtaisimme.

Kesällä 2020 sitten asiat viimein loksahtivat kohdilleen, kun kauppakeskus Kalen rakennuttanut eQ Varainhoito kiinnostui CHC-ratkaisustamme. Ratkaisu sopi heidän arvomaailmaansa täydellisesti, sillä eQ Varainhoito on tunnettu ja palkittukin vastuullisuudestaan. Tekniikan toimitti meille avaimet käteen -ratkaisuna Oilon Oy. Oilon on alkujaan lahtelainen perheyritys ja tehnyt maailmalla kovaa tulosta suomalaisilla lämpöpumpuilla. Hienoa, että Kaleen saatiin kaiken lisäksi kotimainen toteutus!

PS. Tiesitkö, että lähellä sijaitsevassa Kalevan uintikeskuksessa on myös CHC-ratkaisu, mutta se toimii käänteisesti? Siellä kaukojäähdytyksestä tehdään lämmitystä ja uintikeskus toimii kaukojäähdytyksen tuotantolaitoksena. Sekavaa ehkä, mutta erittäin järkevää ja ekologista.