Järvivettä hyödyntävän kaukojäähdytyksen suosio kasvaa jatkuvasti. Maanantaina 7.8.2023 saavutettiin uusi rajapyykki, kun jäähdytystä käytettiin enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Tyypillisesti kulutushuiput ovat olleet kesäkuussa juhannuksen tienoilla tai heinäkuun helteiden aikaan. Tänä vuonna se tuli nyt elokuussa, ja samalla rikkoutui kaikkien aikojen ennätys. Jäähdytystehoa tarvittiin noin 23 MWh, kun edellisinä kesänä ennätykset ovat olleet noin 18 MWh, kertoo Tampereen Energian myyntipäällikkö Samu Lepistö.

Lepistön mukaan ennätykset kertovat etenkin kaukojäähdytyksen kasvavasta suosiosta. Tarve kiinteistöjen jäähdyttämiselle kasvaa, ja miellyttävä sisälämpötila halutaan tuottaa yhä ympäristöystävällisemmin.

– Mitä enemmän luontoarvot ovat esillä, sitä enemmän järvivedellä tuotettu kaukojäähdytys kiinnostaa. Esimerkiksi vuonna 2022 tuotimme kaukojäähdytystä 38 300 MWh. Jos vastaava määrä jäähdytystä olisi tuotettu pelkällä sähköllä, tuotannosta olisi syntynyt hiilidioksidipäästöjä 760 000 kg. Ympäristövaikutus on merkittävä, Lepistö toteaa.

Kaukojäähdytyksen saatavuus parantuu kovaa vauhtia

Kaukojäähdytys tuotetaan Kaupinojalla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja jäähdytystä on saatavilla tällä hetkellä Tampereen keskusta-alueella. Jäähdytysverkko kuitenkin laajenee jatkuvasti, ja uutta verkkoa on viime aikoina rakennettu esimerkiksi Hämeenpuistossa ja Kauppakadulla. Tulevaisuudessa verkko laajenee mahdollisesti Särkänniemen ja Niihaman suuntaan.

– Kaupinojan laitoksen nimellinen maksimiteho on 40 MW. Nyt saavutettu ennätys oli siis hieman yli puolet täydestä kapasiteetista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että laajenevan verkoston sekä tasaisesti kasvavan kysynnän ansiosta loputkin kapasiteetista tullaan myymään seuraavan 10 vuoden aikana, Lepistö arvioi kasvuvauhtia.

Kaupinojan lisäksi jäähdytystä tuotetaan Kalevan maauimalassa. Kun kaukojäähdytysverkostossa kiertänyt vesi lämpiää jäähdytettävissä kiinteistöissä, se johdetaan takaisin Kaupinojalle uudelleen jäähdytettäväksi, mutta osa lämmenneestä vedestä johdetaan myös maauimalaan. Uimalan teknisessä tilassa vedestä otetaan ylimääräinen lämpö talteen lämpöpumpulla, ja vesi palaa noin 6-asteiseksi viilenneenä takaisin jäähdytysverkostoon. Talteen otetulla lämmöllä lämmitetään koko Uintikeskusta ja kesäisin myös ulkoaltaita. Matalien tuotantolämpötilojen ansiosta prosessi on erittäin energiatehokas. Esimerkiksi vuonna 2022 Kalevan uintikeskus tuotti kaukojäähdytystä 1560 MWh eli noin 4 % kaukojäähdytyksen kokonaistuotannosta.

Kaukojäähdytyksellä viilennytään muun muassa Taysissa, Nokia-areenalla ja Torni-hotellissa

Kaukojäähdytyksen käyttö alkoi Tampereella vuonna 2012. Nyt Näsijärven vesi viilentää yhä useampaa tuttua rakennusta. Muun muassa Nokia-areenalla, Tampere-talossa ja Torni-hotellissa kaukojäähdytys on kovassa käytössä kesäkuukausina.

– Myös erityistä toimintavarmuutta edellyttävissä kiinteistöissä kuten sairaaloissa ja datasaleissa kaukojäähdytys on varma ja luotettava valinta. Tampereella se on käytössä esimerkiksi Taysin leikkaussaleissa ja Nokian datasalissa, Samu Lepistä summaa.

Kaukojäähdytys

  • Kaukojäähdytys otettiin Tampereella käyttöön vuonna 2012.
  • Kaukojäähdytys perustuu tekniikkaan, jolla järviveden viileyttä jaetaan putkiston välityksellä kiinteistöihin.
  • Tampereen Energian jäähdytysverkko on noin 20 kilometriä pitkä.
  • Kaukojäähdytettyjä rakennuksia on Tampereella yli 70.
  • Verkko sijaitsee Tampereen keskusta-alueella.
  • Tampereen Energia on Suomen ja Euroopan suurin järvivedellä tuotetun jäähdytyksen toimittaja.
  • Kalevan Uintikeskuksen energiaratkaisu palkittiin vuonna 2019 Motivan energianerokas-kilpailussa.