Voimalaitosten polttoprosesseissa syntyy lämpöä sisältäviä savukaasuja. Perinteisesti savukaasujen lämpö on mennyt hukkaan, mutta lämmöntalteenottoteknologian avulla se saadaan kierrätettyä hyötykäyttöön. Teollisen mittakaavan lämpöpumpuilla hukkalämpö voidaan siirtää lämmittämään kaukolämpökoteja ja -kiinteistöjä.

Pienentää lämmittämisen hiilijalanjälkeä

Kun biopolttoaineesta saadaan lisää lämpöä talteen, se korvaa ja vähentää öljyn tai maakaasun käyttöä muilla kaukolämpölaitoksilla.

Vähentää puun käyttöä

Samasta määrästä biopolttoainetta saadaan enemmän lämpöä.

Vakauttaa kaukolämmön hintaa

Lämmöntalteenotto parantaa tuotannon kustannustehokkuutta, mikä näkyy myös kaukolämmön hinnassa.

Lämmöntalteenottoprosessissa syntynyt savukaasujen lauhdevesi käsitellään ja käytetään uudestaan kattilan ja kaukolämmön lisävetenä. Myös se parantaa kaukolämmön tuotannon kustannustehokkuutta, sillä tällä hetkellä prosessivettä otetaan Näsijärvestä ja sen puhdistaminen sekä suodattaminen muun muassa humuksesta vaatii työtä ja kemikaaleja.

Ensimmäinen Suomessa

Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen savukaasun loppulämpötila on nykyisellään noin 50 astetta, joka saavutettiin vuonna 2015 rakennetulla savukaasupesurilla ja tuubilauhduttimilla. Uuden lämmöntalteenottolaitoksen käyttöönoton jälkeen loppulämpötila jatkaa laskemistaan ja tulee olemaan noin 20 asteen paikkeilla. Käytännössä hukkalämpöä saadaan talteen 20 MW edestä.

20 MW riittää lämmittämään 150 keskikokoista kerrostaloa paukkupakkasilla.

Savukaasujen lämpö otetaan talteen kahdella noin neljä metriä korkealla lämpöpumpulla. Lämpöpumppujen periaate on sama kuin kodin ilmalämpöpumpussa tai jääkaapin kylmäkompressorissa, eli niiden sisäisessä kierrossa on kylmäaine, jota höyrystetään ja lauhdutetaan.

Ainutlaatuisen Naistenlahden lämmöntalteenottolaitoksesta tekee se, että vastaavaa kokonaisuutta ei ole toteutettu aiemmin suomalaisessa kaukolämmön tuotannossa. Projektin uutuusarvon ja erittäin korkean hyötysuhteen ansiosta Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi lämmöntalteenottolaitokselle 5,06 miljoonan euron tuen.

Rakentaminen on hyvässä vauhdissa

Parhaillaan työmaalla työskentelee jopa 40 henkilöä lämmöntalteenottolaitoksen parissa. Rakentaminen ei kuitenkaan vaikuta biovoimalaitoksen tuotantoon, sillä pääosa asennuksista ja liityntätöistä tullaan tekemään normaalin vuosihuoltoseisakin aikana tulevana kesänä.

Laitoksen koekäyttö päästäänkin aloittamaan syksyllä 2024, kun biovoimalaitos käynnistetään takaisin käyttöön vuosihuollon jälkeen. Valmista on vuoden 2025 alkupuolella.

Naistenlahden lämmöntalteenottolaitos
StatusRakenteilla
Valmistuminen2025 alkuvuonna
Kaukolämpöteho20 MW