Kaukolämmön lämmönjakokeskus on lämmitysjärjestelmän sydän, ja sen kunnosta kannattaa huolehtia. Moderni ja hyvin toimiva lämmönvaihdin varmistaa, että lämmitys on sekä energiatehokas että taloudellinen.

Näistä merkeistä huomaat, että lämmönjakokeskuksen modernisointi alkaa olla ajankohtainen:

1. Lämmönjakokeskuksen ikä

Kaukolämpölaitteistot ovat pitkäikäisiä, mutta ikuisia nekään eivät ole. Lämmönjakokeskuksen tyypillinen tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta, mutta aivan viime metreille ei kannata odottaa. Kun laitteisto vaihdetaan ennakoidusti, vältytään yllättäviltä ongelmatilanteilta ja käyttökatkoilta.

2. Tehokkuuden lasku

Lämmönjakokeskuksen vanhentuessa se ei enää toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Heikosti toimiva lämmönsiirrin saattaa käyttää lämpöä tehottomasti, ja vettä joudutaan juoksuttamaan laitteiston läpi tavallista enemmän. Tämä voi kasvattaa lämmityskustannuksia.

3. Tekniset ongelmat

Myös tekniset ongelmat voivat kieliä siitä, että lämmönjakokeskuksen uusiminen alkaa olla ajankohtaista. Esimerkiksi lämmönjakokeskuksen kiertovesipumppujen ja säätölaitteiden kaltaisten yksittäisten osien vaihtaminen ei ole kustannustehokasta enää siinä vaiheessa, kun keskus alkaa olla 20 vuotta vanha.  

4. Vuodot

Mitä lähempänä teknistä käyttöikää lämmönjakokeskus alkaa olla, sitä suuremmaksi kasvaa riski erilaisiin vuotoihin. Erityisen hankala ja arkea häiritsevä tilanne syntyy, jos lämmönjakokeskuksen käyttövesisiirrin alkaa vuotaa. Tällöin lämpimään käyttöveteen voi päätyä kaukolämpövettä, jota ei tule käyttää talousvetenä eikä varsinkaan juoda. Tällaisessa tilanteessa lämpimän käyttöveden käyttöä tulee välttää siihen asti, että lämmönjakokeskus on saatu vaihdettua.

Taloyhtiöille mitoitetut keskukset räätälöidään aina taloyhtiön tarpeisiin, joten toimitus voi kestää jonkin aikaa. Akuuteissa tilanteissa lämmönjakokeskukseen voidaan asentaa tilapäinen osa, mutta se voi tulla kalliiksi. Paras tapa välttää turhat lisäkustannukset on uusia keskus hyvissä ajoin.

5. Modernit ominaisuudet

Nykyisiin, moderneihin lämmönjakokeskuksiin on saatavilla lisäpalveluita, jotka parantavat lämmityksen energiatehokkuutta entisestään. Esimerkiksi erilaisilla tekoälyä hyödyntävillä ratkaisuilla lämmitystä voidaan säätää aiempaa optimaalisemmin, mikä säästää energiaa ja parantaa asuntojen olosuhteita.

Uudet lämmönjakokeskukset tukevat myös tulevaisuudessa käyttöönotettavaa matalalämpöistä kaukolämpöä, jonka ansiosta lämmön lähteenä voidaan hyödyntää esimerkiksi hukkalämpöjä ja geotermistä energiaa nykyistäkin tehokkaammin. Tämä näkyy pitkällä tähtäimellä lämmittämisen hiilijalanjäljessä.

Hyvin suunniteltu laitteisto säästää

Sen lisäksi, että lämmönjakokeskus kannattaa uusia hyvissä ajoin ennen ongelmia, taloyhtiön kannattaa ottaa projektiin mukaan asiantunteva suunnittelija.

Lämmönjakokeskusta ei pidä hankkia vanhoilla mitoitustiedoilla. Tarkoituksenmukaiset lämmönvaihtimet valitaan käyttäen apuna lämmönmyyjältä saatavaa mittaustietoa. Oikein mitoitettu laitteisto takaa, että laitteisto toimii optimaalisesti myös tulevaisuudessa alennetulla kaukolämmön menoveden lämpötilalla, eikä taloyhtiö maksa ylimääräistä esimerkiksi ylimitoitetuista laitteista.

Laitteiston asentamiseen tulee käyttää hyväksymiämme urakoitsijoita.

SMART NRG

Elämäsi helpoin energiaremontti

Autamme sinua uusimaan taloyhtiönne kaukolämpölaitteiston! Tilaa uusi lämmönjakokeskus avaimet käteen -toteutuksella.