Tampereen Tammelassa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Tamronkulma on energiatehokkuuden malliesimerkki. Keväällä 2022 valmistuneen remontin ansiosta taloyhtiössä energiaa kuluu aiempaa vähemmän.

– Kun lähdimme suunnittelemaan remonttia, kirjasin ylös seuraavan tavoitteen: peruslähtökohtana on se, että ostamme parempia asuinolosuhteita, valoa, vettä, lämpöä, puhdasta ja hyvää ilmaa kustannustehokkaasti ja energiaa säästäen, kertoo hallituksen jäsen Martti Ala-Röyskö.

Remontin valmistuttua on selvää, että Ala-Röyskön esittelemä tavoite saavutettiin. Tamronkulma hyppäsi energialuokka E:stä C:hen, ja asumismukavuus on nykyisin huippuluokkaa.

– Olen asunut taloyhtiössä lähes sen rakentamisesta asti, ja asunnoissa on aina ollut vedontunnetta. Remontin jälkeen veto poistui kokonaan, toteaa tyytyväisenä taloyhtiön hallituksen jäsen Seppo Pukarinen.

Vaihto kaukolämmöstä maalämpöön ei kannattanut

Kun taloyhtiö puhuu energiaremontista, usein ensimmäisenä mieleen tulee lämmitysjärjestelmän vaihto. Vaihtoa kaukolämmöstä maalämpöön harkittiin myös Tamronkulmassa. Taloyhtiöllä olisi ollut mahdollisuus rahoittaa investointi tuloilla, joita yhtiö sai myydessään tontiltaan rakennusoikeutta. Martti Ala-Röyskön mukaan laskelmat kuitenkin osoittivat, ettei vaihto ollut taloudellisesti kannattava. Ylipäätänsä yhtiössä on oltu tyytyväisiä kaukolämmön helppouteen ja toimintavarmuuteen. Lämpöä on ollut aina saatavilla ilman, että sen eteen on tarvinnut nähdä vaivaa.

– Tonttimme on pieni. Maalämpö olisi tullut kalliiksi ottaen huomioon, että sillä ei olisi saavutettu juuri muita hyötyjä kuin energialuokan nosto C:stä B:hen.

Sen sijaan yhtiö käytti rahat julkisivuremonttiin ja lisäeristykseen, jonka ansiosta lämpö ei karkaa seinien kautta harakoille. Nyt julkisivu on sekä hyvännäköinen että käytännöllinen.

– Aiemmin julkisivu oli ruskeaa pestyä betonia, joka suorastaan imi auringonvalon ja kuumuuden itseensä. Sen seurauksena asunnot kuumenivat kesäisin. Julkisivuremontissa asensimme uuden, vaalean laatan, joka ei samalla tavalla ime aurinkoa itseensä. Jokaiseen asuntoon asennettiin myös ilmalämpöpumput jäähdytystä varten, Ala-Röyskö kertaa remontin toimenpiteitä.

Samalla yhtiön katolle lisättiin aurinkopaneelit. Paneelien tuottama sähkö käytetään yhtiön yhteisten tilojen sähkönkulutukseen, eli se pienentää yhtiön kiinteistösähkölaskua etenkin kesäisin.

Moderni ilmanvaihto leikkasi kaukolämmön kustannukset

Yhtiö päätyi modernisoimaan myös huoneistojen ilmanvaihdon. Ennen remonttia asunnoissa oli perinteinen koneellinen poistoilmanvaihto, jonka haittapuoli oli korvausilmaventtiileistä sisään tuleva kylmä ilma etenkin talvisin.

– Sehän johtaa siihen, että korvausilmaventtiilit tukitaan, jolloin koko ilmanvaihto menee sekaisin, Martti Ala-Röyskö toteaa.

Energiaremontin yhteydessä ilmanvaihto muutettiin huoneistokohtaiseksi, ja siihen liitettiin lämmöntalteenotto. Lämmöntalteenotto esilämmittää huoneistoon tulevan korvausilman, jolloin se ei viilennä huoneistoa. Lämpimämmän tuloilman ansiosta kaukolämpöä kuluu vähemmän.

Uudistuksen myötä tamronkulmalaiset pääsivät eroon myös harmia aiheuttaneista korvausilmaventtiileistä. Kun vedon tunne on poissa, ei asukkaille synny kiusausta vääntää patterin nuppeja kaakkoon. Myös tämä näkyy suoraan energiankulutuksessa.

Kaiken kaikkiaan remontit toteutuivat suunnitellusti, ja Seppo Pukarinen ja Martti Ala-Röyskö ovat tyytyväisiä yhtiön tekemiin ratkaisuihin. Samaa he ovat kuulleet myös muilta talon asukkailta. Eikä ihme: remontti on jo nyt pienentänyt taloyhtiön energiankulutusta, ja tehdyt toimenpiteet näkyvät positiivisesti myös asuntojen viimeaikaisissa myyntihinnoissa.

Huoletonta lämpöä

Tamperelainen kaukolämpö

Kaukolämpö on helppo, ilmastomyönteinen ja huoleton teknologia sekä isojen että pienten taloyhtiöiden lämmitykseen.