Helsinkiläinen energiayhtiö Helen täräyttää kaukolämpönsä hintaan roiman korotuksen 1.10.2021 alkaen, peräti 29,9 % verrattuna vuoden takaiseen.

– Helen on fossiilisten polttoaineidensa vanki ja se on johtanut tähän tilanteeseen, korostaa Tampereen Energian asiakkuusjohtaja Mikko Erma.

Tampereella kaukolämmön hinta on pysynyt erittäin vakaana lähes 10 vuotta. On jo pitkään ollut selvää. että fossiilisten polttoaineiden päästöoikeuksien hinta tulee kohoamaan ja siksi Tampereen Energia on tehnyt pitkäjänteisesti työtä päästäkseen eroon fossiilisista polttoaineista.

– Näimme tulevaisuuteen jo 10 vuotta sitten ja teimme energiakäänteen. Siitä lähtien olemme investoineet 300 miljoonaa euroa uusiutuvaan energiaan ja se on ollut ehdottomasti oikea tie. Vakaista hinnoistamme hyötyy ennen kaikkea asiakkaamme.

– Olemme sitoutuneet myös Hiilineutraali Tampere 2030 -hankkeeseen. Jo nyt olemme pystyneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme 50 % vuoteen 2010 verrattuna ja tulemme pienentämään lämmöntuotantomme päästöjä 90 % vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Kaukolämmön lämmönlähteet ovat yhä ympäristöystävällisempiä

Helen ilmoittaa, että kaukolämmön hinnannousu johtuu valmisteverojen korotuksesta sekä poikkeuksellisen voimakkaasta polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinnan samanaikaisesta noususta. Helen tuottaa kaukolämpöä edelleen mm. kivihiilellä. Kivihiili aiheuttaa huomattavia hiilidioksidipäästöjä ja Helenin on ostettava kallistuvia päästöoikeuksia sitä varten.

– Tampereella on kaukolämpöä tuotettu vuodesta 1964 lähtien, eikä koskaan kivihiilellä.

– Kaukolämpö on siitä kiitollinen lämmitysmuoto, että se on teknologiariippumaton. Lämmönlähteemme ovat muuttuneet aina vain ympäristöystävällisemmiksi. Kaukolämpö mahdollistaa myös hukkalämpöjen hyödyntämisen sekä erilaisia hybridiratkaisut, Mikko Erma kertoo.

Tampereella on menossa useita hankkeita, joilla pystytään lisäämään uusiutuvien lämmönlähteiden määrää kaukolämmön tuotannossa. Esimerkiksi geolämmön tutkimusporaus aloitettiin kesällä Tarastenjärvellä. 

– Kruununjalokivemme on Naistenlahti 3 -biovoimalaitos, joka valmistuu ensi vuoden lopussa. Se yksin pystyy vastaamaan 50 % Tampereen kaukolämmöntuotannosta. Tampereella kaukolämpöasiakkaidemme ei tarvitse olla huolissaan. Tampereen Energia on ollut hereillä heidän puolestaan, eikä Helsingin kaltaisia ikäviä jättikorotuksia ole luvassa.